NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden bij busongeluk China

Bij een busongeluk in het noordwesten van China zijn zeker 36 doden en 13 gewonden gevallen, meldt het Chinese staatspersbureau. De touringcar raakte van de weg bij een tunnel en botste tegen de muur.

De hulpdiensten zijn bezig om de gewonden naar het ziekenhuis te brengen. Het ongeluk gebeurde in de provincie Shaanxi. De oorzaak is nog niet bekend.

In China gebeuren met grote regelmaat dodelijke verkeersongelukken. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat het Chinese verkeer jaarlijks zo'n 250.000 levens eist. Dat is een vijfde van het totale aantal dodelijke verkeersslachtoffers wereldwijd. De belangrijkste oorzaak is te hard rijden.

Niet gewend

Volgens NOS-correspondent Marieke de Vries waren de Chinezen zo'n vijftien tot twintig jaar geleden nog vooral gewend aan de fiets. "Veel mensen in China hebben pas op latere leeftijd leren rijden. En elk jaar komen er toch 30 miljoen autobezitters bij die het niet meteen kunnen."

Maar De Vries verwacht dat dat over een jaar of tien wel anders zal zijn. "Want de jongeren nemen nu al rijlessen als ze achttien jaar zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl