Dafne Schippers tijdens de series van de 200 meter
NOS SportAangepast

'Topatlete Schippers moet uitgaan van eigen kracht'

Zeer overtuigend liep Dafne Schippers dinsdagavond de series van de 200 meter. Op de laatste meters keek ze rustig om zich heen en uiteindelijk won ze de race met overmacht in 22,63. Vanavond (22.05 uur) is het tijd voor de volgende test: de halve finales bij de WK in Londen.

Twee jaar geleden maakte Schippers bij de WK in Peking naam als sprintster met zilver op de 100 meter en een wereldtitel op de 200 meter in een fabuleuze tijd van 21,63. Slechts twee atletes waren ooit sneller geweest. Wat maakt haar zo bijzonder?

Dafne Schippers na de 100 meter in Londen

"Schippers is echt een heel bijzondere atlete", legt NOS-atletiekcommentator Léon Haan uit. "Al sinds haar juniorentijd als zevenkampster is zij exceptioneel goed."

Volgens Haan wordt er in Nederland soms veel te geringschattend over Schippers gedacht. "Het is geen schaatsen, hè! Atletiek is de grootste mondiale individuele sport. Vrijwel iedereen op de wereld kan 100 meter sprinten en dan is zij de nummer drie van de wereld."

Toch bleef vorig jaar tijdens de Olympische Spelen het goud buiten handbereik. "De buitenwereld leek teleurgesteld over het feit dat ze slechts tweede werd op de 200 meter", aldus Haan. "Ze won daar zilver en dat was buitengewoon knap."

Schippers simpel door op 200 meter

Blijft de vraag: hoe goed is Schippers dit seizoen? "Er zijn slechts vijf atletes die sneller hebben gelopen over 200 meter, maar atletiek is geen wiskunde. Bij de WK heeft iedereen gelijke omstandigheden en gaat het om de duels en de klasseringen."

Vooraf leek Schippers geduchte concurrentie te hebben, maar vooralsnog lijken alleen olympisch kampioene op de 400 meter Shaunae Miller (Bahama's) en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou, winnares van het zilver op de 100 meter, in de buurt te komen van de titelverdedigster.

"Toch kan er altijd iets gebeuren, want de weersomstandigheden zijn ook niet bijzonder gunstig", aldus Haan. "Het gaat om het juiste moment en Schippers moet uiteindelijk vooral uitgaan van haar eigen kracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl