Noord-Koreaanse soldaten marcheren in Pyongyang
NOS NieuwsAangepast

Hoe Trump Noord-Korea ook zou aanvallen, een ramp lijkt dan onvermijdelijk

  • Petra Steenhoff en Paulus Houthuijs

    redacteuren Online

  • Petra Steenhoff en Paulus Houthuijs

    redacteuren Online

Wat als de VS daadwerkelijk besluit om Noord-Korea aan te vallen? Geen bombastische dreigementen meer, maar een militair offensief. Hoe zou Amerika dat aanpakken en hoe zou het uitpakken?

We vroegen het twee experts, die de kans klein achten dat het zo ver komt. Maar als het toch zo ver komt, lijkt een lange, bloedige oorlog de enige uitkomst.

"We hebben het nog gezien in Libië en Irak", zegt de Brit Malcolm Chalmers aan de telefoon. "Met raketten en luchtaanvallen hebben de Amerikanen nog nooit een regimeleider direct uitgeschakeld. Vergeet niet, Noord-Korea bereidt zich hier al sinds 1953 op voor."

De adjunct-directeur van denktank Royal United Services Institute (RUSI) in Londen legt uit dat Noord-Korea over een zeer uitgebreid oorlogsarsenaal beschikt. Nucleaire en chemische wapens worden gemaakt in bunkers, diep onder de grond in een uitgestrekt netwerk van tunnels. "Beslist niet makkelijk om aan te vallen."

Toch zijn dit de eerste doelwitten waar president Trump zich op zou richten, denkt ook Sico van der Meer. Hij is Clingendael-deskundige op het gebied van atoomwapens en Noord-Korea. Hij schat dat het regime over 15 tot 25 kernwapens beschikt. Pyongyang beweert daarmee het Amerikaanse continent te kunnen bereiken.

Commando's en luchtaanvallen

Om een kernramp te voorkomen, moet de VS als eerste deze dreiging wegnemen. "Ze kunnen een precisiebombardement uitvoeren op raketinstallaties, productiefaciliteiten voor raketten en misschien op nucleaire installaties", zegt Van der Meer.

Chalmers legt uit dat Zuid-Korea en de VS hun krachten zullen bundelen. Speciale commando's en luchtaanvallen spelen daarbij een cruciale rol. Die moeten zo snel mogelijk de belangrijkste doelen uitschakelen, onder wie dictator Kim Jong-un. De Brit schat de kans erg klein dat dat lukt voordat het conflict escaleert.

Kim Jong-un in een straaljager

"Het gevaar van zo'n beperkte aanval is dat het Noord-Korea meer kans geeft om terug te slaan", zegt Chalmers. Het regime zal volgens hem sowieso proberen een of meerdere kernwapens af te vuren.

De Zuid-Koreaanse hoofdstad zal worden bestookt met traditionele wapens. Seoul ligt op 60 kilometer van de grens en heeft bijna tien miljoen inwoners. "Alleen al met artillerie kan het Noord-Koreaanse leger deze stad in een vuurzee veranderen", zegt Van der Meer.

Dan zit je met 25 miljoen gehersenspoelde Noord-Koreanen die waarschijnlijk een guerrillaoorlog beginnen.

Sico van der Meer, Instituut Clingendael

Toch is er volgens hem misschien een manier om zo'n vernietigende aanval te voorkomen. Zo is uitgelekt dat de VS bezig is met een geheim programma om via digitale sabotage de wapens van Noord-Korea onklaar te maken. "Maar niemand weet precies hoever ze daarmee zijn."

Zelfs als het zou lukken om Kim Jong-un af te zetten voordat de Noord-Koreaanse kanonnen bulderen, dan is er volgens de Nederlander nog een groot probleem. "Dan zit je met 25 miljoen gehersenspoelde mensen die waarschijnlijk een guerrillaoorlog beginnen."

Amerika en Zuid-Korea worden volgens Chalmers in die situatie bijna gedwongen tot de bezetting van het communistische land. Met bloedige opstanden én een knallende ruzie met China tot gevolg. "Het is haast onvoorstelbaar dat Peking dit zal toestaan. Dat zit niet te wachten op een grens van 800 kilometer vol Amerikaanse militairen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl