José Mourinho is door het dolle heen na het bereiken van de finale
NOS VoetbalAangepast

Mourinho gooit op weg naar Supercup olie op het vuur

Pikant. Zo laat zich het treffen tussen Manchester United en Real Madrid om de Europese Supercup, vanavond in Skopje, het best omschrijven.

Niet in de laatste plaats vanwege José Mourinho, die met United tegenover zijn voormalige werkgever staat. Hij trainde Real tussen 2010 en 2013. De Portugees gooide op een persconferentie maar wat graag olie op het vuur.

"De Champions League is wel wat anders dan de Europa League. Het is heel lastig om de Europa League te winnen. Want het is zwaar. Je moet veel wedstrijden spelen, veel reizen. De motivatie is minder groot, want in tegenstelling tot de Champions League is het voor de spelers niet het eldorado."

'Europa League is lastig te winnen. Je moet veel reizen'

Kortom: Manchester United, dat in de finale afrekende met Ajax, leverde een wereldprestatie door de Europa League te winnen en de zege van Real Madrid op Juventus stelde toch iets minder voor.

De woorden passen bij de psychologische oorlogsvoering die Mourinho altijd bezigt vlak voor een grote wedstrijd. Hij liet ook nog even weten dat Real Madrid er toch beter voor stond nadat hij daar trainer was geweest, hoewel hij geen (grote) Europese prijzen in de wacht sleepte. Dat laatste in tegenstelling tot zijn opponent van vanavond, Zinedine Zidane, die al twee keer op rij de Champions League won.

Gemis op palmares Mourinho

"Toen ik trainer van Real Madrid werd, maakte Real niks klaar in de Champions League. Ze stonden ook niet bovenaan in eigen land. Ze haalden vaak de kwartfinales niet eens. En toen ik wegging, hadden ze drie halve finales in de Champions League op rij gespeeld. Ze stonden bovenaan in eigen land en waren kampioen van Spanje geweest. Ze hadden thuis en uit gewonnen van een grote club als Barcelona."

Mourinho won veel prijzen bij FC Porto, Internazionale en Manchester United, maar een Europese Supercup ontbreekt nog op zijn palmares. Manchester United heeft overigens één exemplaar in de goedgevulde prijzenkast staan, in 1991 gewonnen ten koste van Rode Ster Belgrado.

Zidane: morgen weten we of Ronaldo meedoet

Zijn collega en tegenstrever Zinedine Zidane liet vooral weten zin te hebben in een nieuw seizoen. "We hebben heel hard getraind en we zijn ook goed uitgerust. Laren we maar aan de slag gaan."

Speelt Ronaldo?

Over het meedoen van zijn superster Cristiano Ronaldo bestaat nog onduidelijkheid. De Portugees trainde nog niet volop mee. "Het is bewonderenswaardig dat hij fysiek net zo sterk is als tijdens de finale. En dat was twee maanden geleden."

Zidane is vooral blij dat hij de beschikking heeft over Ronaldo, ongeacht of hij kan meedoen of niet. "Het feit dat hij bij ons is, betekent heel veel. Morgen zullen we zeker weten of hij meedoet."

Zeven Spaanse winnaars in laatste tien edities

Winnaar CLWinnaar ELUitslag
2017Real MadridManchester United
2016Real MadridSevilla3-2 
2015FC BarcelonaSevilla5-4
2014Real MadridSevilla2-0
2013Bayern MünchenChelsea5-4 (w.n.s)
2012ChelseaAtlético Madrid1-4
2011FC BarcelonaFC Porto2-0
2010InternazionaleAtlético Madrid0-2
2009FC BarcelonaSjachtar Donetsk1-0
2008Manchester UnitedZenit St.Petersburg1-2
2007AC MilanSevilla3-1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl