Heel lang wachten op een bus in Eindhoven
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Reizigersclub woedend over chaos station Eindhoven

Reizigersorganisatie Rover is woedend op de Nederlandse Spoorwegen. Aanleiding is de chaos die vanochtend en vanmiddag ontstond op het station van Eindhoven.

Veel mensen wilden met de trein naar de Canal Parade in Amsterdam reizen. Ze waren aangewezen op bussen omdat er wegens werkzaamheden aan het spoor geen intercity's naar Den Bosch rijden. Maar het aantal bussen schoot tekort.

Blunder

Volgens René Valk van Rover was de wachttijd in Eindhoven in sommige gevallen twee uur. Hij spreekt bij Omroep Brabant van een "enorme blunder".

Valk wijst erop dat vervangend vervoer tegenwoordig vanuit Utrecht wordt geregeld en noemt dat niet handig. "Ze hebben daar totaal geen zicht op de situatie in het zuiden. Dit is gewoon een grove onderschatting van het aantal passagiers."

Rover begrijpt dat chaos op een station soms onvermijdelijk is. Valk: "Als er nu een viaduct ingestort was, dan heb ik er nog wel begrip voor. Maar NS en ProRail hebben over deze werkzaamheden al driekwart jaar gecommuniceerd. Het heeft in alle media gestaan. Afgelopen week werd het continu omgeroepen."

Als een gek

De NS erkent "met de kennis van nu" dat er te weinig bussen waren. "Dat is heel vervelend", zegt een woordvoerder. "Maar het is met rekenmodellen lastig te voorspellen hoeveel mensen we kunnen verwachten. Ook denk ik dat er in Eindhoven veel mensen stonden uit Limburg. Als zij eerder op de app hadden gekeken, hadden ze gewoon kunnen omreizen via Nijmegen."

Uiteindelijk is NS "als een gek" extra bussen gaan regelen. Volgens de woordvoerder resulteerde dat in een relatief snelle inzet van vijftien extra bussen. Die zullen ook vanavond rijden, als de bezoekers van de Canal Parade terugkomen.

Advertentie via Ster.nl