Een archieffoto van een Airbus 320 van Air Canada
NOS NieuwsAangepast

Bijna-vliegramp in San Francisco: het scheelde 18 meter

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit NTSB heeft meer informatie vrijgegeven over de bijna-vliegramp in San Francisco op 7 juli, die de geschiedenis had kunnen ingaan als een van de grootste vliegrampen ooit.

Een Airbus A320 van Air Canada was bijna geland, toen de piloten een doorstart maakten "omdat ze merkten dat iets niet in orde was". Het toestel wilde op de taxibaan landen, waar vlak voor middernacht vier vliegtuigen gereedstonden voor vertrek.

Foto's van de NTSB maken duidelijk dat de Airbus zich op dat moment slechts 18 meter boven de andere vliegtuigen bevond. De piloten hadden niet in de gaten dat ze niet de landingsbaan, maar de taxibaan naderden.

Een foto van de NTSB toont de landende Airbus (omcirkeld) en de stilstaande toestellen op de taxibaan

Lichtsignalen

De bemanning van een vliegtuig van United Airlines lichtte de verkeerstoren in over het naderende vliegtuig, en de piloten van Philippine Airlines waarschuwden het toestel met lichtsignalen.

De Airbus A320 werd gevlogen door twee ervaren piloten. Ze hebben tegen onderzoekers gezegd dat ze zich niet kunnen herinneren dat ze vliegtuigen onder zich zagen, maar wel "dat er iets niet klopte".

De luchtverkeersleiding kon het landende toestel niet waarschuwen, omdat het zo ver uit de koers was geraakt dat de radar het toestel niet meer oppikte. Het radarsysteem dat bedoeld is om botsingen op de baan te voorkomen moet worden aangepast: het blijkt dat toestellen die op het punt staan op de verkeerde baan te landen niet worden gesignaleerd. De luchtvaartautoriteit meldt dat aan een herziening van dat systeem gewerkt wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl