De uitslaande brand bij de Polderbaan op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 2 augustus: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Het wordt vandaag opnieuw wisselvallig. Er zijn wolken, afgewisseld met zonnige perioden. De temperatuur ligt tussen de 21 graden in het noorden en 25 in het zuiden. Tot vanavond blijft het vrijwel overal droog, daarna gaat het regenen.

Wat heb je gemist?

NVWA-chef: beter geen ei tot zondag

De plaatsvervangend inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) raadt mensen aan om even wat minder eieren te eten omdat die mogelijk zijn besmet met het giftige anti-luizenmiddel fipronil.

"Als iemand kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden", zei hij gisteravond in Nieuwsuur. Volgens de NVWA-chef kunnen mensen beter wachten totdat alle uitslagen van de 180 verdachte bedrijven in de fipronil-zaak bekend zijn. Van zo'n tachtig bedrijven is nog niet duidelijk of de eieren besmet zijn. De uitslagen worden voor dit weekend verwacht.

Het advies van de NVWA is geen reden tot paniek. Volgens experts is het middel fipronil pas schadelijk voor de gezondheid als je over een lange periode eieren eet met een hoge concentratie van deze stof.

NVWA-chef Freek van Zoeren bij Nieuwsuur

Trump voert druk op Venezolaanse president Maduro op

De Amerikaanse president Trump heeft opnieuw fel gereageerd op de politieke onrust in Venezuela. Gisteren werden in het land twee oppositieleiders gearresteerd. Volgens Trump zijn zij politieke gevangenen en worden ze illegaal vastgehouden door het regime.

De Verenigde Staten houden president Maduro van Venezuela persoonlijk verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van Leopoldo López en Antonio Ledezma. De afgelopen dagen kondigde Trump ook al sancties aan tegen Maduro.

President Maduro lijkt niet onder de indruk van de Amerikaanse dreiging

Uitslaande brand bij Polderbaan Schiphol

In een loods vlak bij de Polderbaan op Schiphol heeft een zeer grote brand gewoed. In het gebouw zit een aquariumbedrijf. Volgens getuigen kwamen er grote rookwolken uit het pand.

Rond 06.15 uur was de brand onder controle. De brandweer had nog wel enige tijd nodig voor het nablussen. Op het terrein was niemand aanwezig, er vielen geen gewonden. Ook het vliegverkeer had geen last van de brand. De vissen en koraal die in de loods waren opgeslagen, konden niet worden gered.

Dronken man rijdt rond met lantaarnpalen op dak

De politie heeft op een dijk in Lelystad een auto aangehouden die rondreed met twee enorme lantaarnpalen op het dak. Toen de automobilist werd gecontroleerd, roken agenten een alcohollucht. De bestuurder weigerde te blazen en werd gearresteerd.

De palen had hij waarschijnlijk gestolen in Almere. Wat hij ermee wilde doen is niet duidelijk. De man bleek ook zijn papieren niet in orde te hebben. Zijn rijbewijs sinds eind vorig jaar ongeldig, zijn auto was niet verzekerd en de APK was al maanden verlopen.

Ook liepen er een paar strafzaken tegen hem. Hij zit vast, zijn auto is in beslag genomen.

De auto was met de palen op het dak onderweg vanuit Almere naar Lelystad

Verder vandaag...

De rechter doet uitspraak in de zaak van een slepende burenruzie in Leersum, Utrecht. Een van de partijen die voor de rechter staan is het 'Monster van Leersum'. Hij zou 17 jaar lang zijn buren hebben geterroriseerd en onder meer twee auto's hebben vernield. Tegen de man is een celstraf van drie maanden geëist.

Het parlement in Brazilië stemt over het corruptie-onderzoek naar president Temer. De Braziliaanse justitie heeft hem op de korrel, maar kan alleen een onderzoek beginnen als het parlement daarmee instemt. Twee derde van de parlementariërs moeten voor zijn. De verwachting is dat het onderzoek naar Temer wordt geblokkeerd.

En om 20.45 uur vanavond speelt Ajax de tweede wedstrijd in de voorronde van de Champions League tegen OGC Nice. Het vorige duel in Zuid-Frankrijk eindigde in 1-1 en dus is Ajax bij winst zeker van de poulefase van het toernooi. De kansen voor Ajax zijn licht toegenomen: Nice-sterspeler Mario Balotelli ontbreekt vanwege een blessure.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl