President Trump verlaat Air Force One
NOS NieuwsAangepast

Trump krijgt mogelijk 'Russische' Air Force One

De Amerikaanse luchtmacht heeft een manier gevonden om de nieuwe Air Force One-toestellen relatief goedkoop aan te schaffen. Volgens Amerikaanse media wordt er onderhandeld over de koop van twee Boeing 747-vliegtuigen die eigenlijk bedoeld waren voor een Russische luchtvaartmaatschappij. De maatschappij heeft de toestellen nooit gebruikt omdat het bedrijf voor de levering failliet ging.

Boeing had van de regering-Obama opdracht gekregen om twee nieuwe presidentiële vliegtuigen te bouwen, maar president Trump vond die order te duur. Hij wilde er daarom vanaf.

De topman van Boeing zei daarop dat de nieuwe Air Force One goedkoper zou worden dan 4 miljard dollar.

Volgens de website Defense One zijn de luchtmacht en Boeing de details van het contract nu aan het afronden. Het Pentagon zou de deal later deze week officieel bekendmaken.

Verstoffen

De 747-800's waren in 2013 besteld door Transaero, destijds de tweede luchtvaartmaatschappij van Rusland. Twee jaar later ging Transaero failliet. Boeing had toen twee van de vier bestelde toestellen af, maar de luchtvaartmaatschappij heeft er nooit gebruik van gemaakt. De vliegtuigen staan sindsdien te verstoffen.

Doordat de toestellen al gebouwd zijn en bij Boeing in een hangar staan, heeft de Amerikaanse luchtmacht een goede onderhandelingspositie.

Verdedigingsapparatuur

Mocht de deal inderdaad doorgaan, moet er nog veel aan de vliegtuigen veranderen voor ze in gebruik kunnen worden genomen. De presidentiële toestellen moeten onder meer worden voorzien van de nieuwste communicatie-apparatuur en verdedigingssystemen. Daarnaast moeten ze opnieuw worden ingericht en geverfd worden.

De nieuwe vliegtuigen worden waarschijnlijk pas na de volgende presidentsverkiezingen in gebruik genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl