NOS NieuwsAangepast

Elke dag weer een run op de ligbedjes, wat kunnen hotels ertegen doen?

  • Levi van Eck

    redacteur Online

  • Levi van Eck

    redacteur Online

Je ziet het iedere zomervakantie weer: filmpjes van toeristen die al vroeg in de ochtend klaarstaan met een handdoek om het beste bedje te bemachtigen. Zodra het zwembad opengaat, rennen ze naar hun favoriete plekje, leggen ze hun handdoek op het bedje en vertrekken ze vaak weer om pas na het ontbijt terug te komen. Of soms zelfs pas na de lunch.

Dat ziet er ongeveer zo uit:

Rennen voor een plekje bij het zwembad

Het is voor veel vakantiegangers een grote ergernis, toch gebeurt het al jaren. Kunnen hotels hier eigenlijk iets tegen doen? En waarom doen mensen het?

Te beginnen met die eerste vraag, waarop het antwoord heel simpel lijkt. "De beste manier om dit te voorkomen, is natuurlijk zorgen dat er voldoende bedjes zijn", zegt Petra Kok van reisorganisatie TUI. Maar zelfs dat zal niet voorkomen dat mensen er vroeg bij zijn om hun stoel op te eisen. "Er blijven altijd voorkeursplekjes die het eerste weg zijn."

Wie het eerst komt...

Hotels nemen ook andere maatregelen, om het 'handdoekje leggen' zoveel mogelijk tegen te gaan. "Zoals borden bij het zwembad waarop staat dat de handdoeken worden weggehaald als ze te lang onbeheerd op een zonnebed liggen. De handdoeken kunnen dan worden opgehaald bij de badmeester", zegt Kok. Sommige hotels pakken het heel anders aan. "Die reserveren de bedjes per kamer, waardoor iedereen er een heeft."

Maar over het algemeen geldt dus: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. En dat zijn dan meestal Duitsers, zegt Daisy Mijnals van reisorganisatie Corendon. Dat blijkt uit gesprekken die de organisatie heeft met verschillende hoteliers. "Duitsers zijn er vaak als eerste bij. Daarna volgen de Nederlanders en op nummer drie staan de Belgen. Iedereen wil gewoon het beste plekje hebben."

Niet alleen bij zwembaden, ook op het strand doen toeristen aan 'handdoekje leggen'

Ondanks alle maatregelen die ze nemen, lukt het veel hotels niet om te voorkomen dat mensen 's ochtends vroeg al met hun handdoek klaarstaan. "We kunnen er helaas niet veel aan doen", verzucht een medewerker van een hotel waar meerdere filmpjes van op YouTube staan.

De video's zijn allemaal tienduizenden keren bekeken. "Het is verboden, maar we kunnen niet alle gasten hier persoonlijk op aanspreken. Het gebeurt in bijna alle hotels." Ook voor dit hotel geldt: als handdoeken langer dan een uur onbeheerd zijn, worden ze weggehaald.

Dan de tweede vraag: waarom doen mensen het eigenlijk? Daarover heeft Jos van der Sterren wel een idee. Hij is directeur van de Academie voor Toerisme van NHTV Breda.

"Je ziet dit vooral bij all inclusive hotels. Je betaalt voor het hele pakket een relatief lage prijs. Als het jouw vakantiebeleving is om dagen aan het zwembad te liggen, dan wil je het beste plekje hebben. Dat je daar dan voor moet rennen, hoort er een beetje bij. Zeker als er schaarste is."

Ook bij het diner

De meeste vakantiegangers blijven in en rond het resort, waardoor het vaak druk is bij het zwembad. "Veel mensen gaan er niet met de taxi op uit naar de stad, omdat ze daarvoor extra moeten betalen. Dat willen of kunnen ze niet", zegt Van der Sterren. "Ze willen er het maximale uithalen. Je ziet het vaak ook bij het diner, waar het dringen is."

Of de hotels wakker liggen van die filmpjes die op internet verschijnen? "Ik denk het niet", zegt Van der Sterren. "Dit gebeurt al jaren en door de relatief lage prijs, wordt zo'n vakantie voor veel mensen toch toegankelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl