Desi Bouterse
NOS NieuwsAangepast

​Pleegzoon Desi Bouterse veroordeeld voor roofoverval

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

Romano Meriba, de pleegzoon van de Surinaamse president Bouterse, is in Paramaribo veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. De rechter acht het bewezen dat Meriba in november 2015 betrokken is geweest bij een roofoverval op een ondernemer.

Vijf mannen gingen er toen vandoor met geld, maar de politie wist ze snel te achterhalen. Bij het vuurgevecht dat toen ontstond kwamen twee overvallers om het leven.

Meriba zat al eerder in de gevangenis. In 2002 gooide hij een granaat naar het huis van de Nederlandse ambassadeur in Suriname. Drie jaar later kreeg hij vijftien jaar cel voor roof en doodslag. Zijn vader verleende hem in 2011 gratie. Na zijn vrijlating was Meriba nog betrokken bij de mishandeling van een politieagent.

Pick-up

Bij de overval in 2015 werd de pick-up van Meriba gebruikt. Hij zei dat hij die voor een verhuizing had uitgeleend aan een vriend. Maar uit onderzoek bleek dat Meriba degene is die de overval had beraamd en op het moment van de daad ook zelf in de buurt was.

Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel geëist tegen Bouterses pleegzoon. De advocaten van de verdachten voerden aan dat er tijdens de overval niets ernstigs met het slachtoffer was gebeurd en dat hij bovendien zijn geld had teruggekregen. De rechter veroordeelde de drie andere verdachten tot celstraffen van 1 tot 3,5 jaar.

Een andere zoon van de Surinaamse president, Dino Bouterse, zit in de Verenigde Staten een celstraf uit van vijftien jaar. Hij werd vier jaar geleden in Panama gearresteerd voor drugsbezit en wapenhandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl