NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 31 juli: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, nog een enkele bui, maar verder schijnt de zon en wordt het 20 tot 24 graden. De rest van de week geregeld zon, maar vooral donderdag kans op een bui.

Wat heb je gemist?

De omstreden verkiezingen in Venezuela zijn gepaard gegaan met rellen, waarbij volgens de autoriteiten zeven doden zijn gevallen. Volgens de oppositie ligt het werkelijke dodental rond de twaalf. Een van de slachtoffers is een kandidaat die een zetel hoopte te krijgen in de grondwetgevende vergadering die nu wordt gekozen. Hij werd gisteravond doodgeschoten in Caracas.

De kiesraad in Venezuela zegt dat meer dan 8 miljoen mensen hebben gestemd vóór meer macht voor president Maduro. Die opkomst is meer dan het dubbele van wat onafhankelijke waarnemers en de oppositie beweren. De oppositie is woedend.

In Rusland is een nieuwe wet doorgevoerd die het voor Russische internetters moeilijker maakt bepaalde websites te bezoeken. Het gaat om een verbod op VPN-verbindingen die worden gebruikt om overheidsblokkades te omzeilen. De wet is al goedgekeurd door de Doema en gaat op 1 november in. Volgens de Russische regering is de wet bedoeld om de toegang tot illegale content te blokkeren. Volgens critici wil Poetin met het verbod de politieke oppositie minder ruimte geven. In maart volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen.

In Friesland is de N31 afgesloten na een ernstig ongeluk, waarbij een dode is gevallen. Een auto is het talud afgereden en op het naastgelegen spoor terechtgekomen. De auto zou in brand zijn gevlogen en de bestuurder is omgekomen. Vanwege het ongeluk kunnen er ook geen treinen rijden op het traject Leeuwarden - Zwolle.

Een medewerker van het vliegveld in het Franse Nice heeft gisteren een passagier die een baby op z'n arm droeg, in zijn gezicht geslagen. De man zou zaterdag met Easyjet naar Londen vliegen, maar zijn vlucht had elf uur vertraging. Toen hij daarover klaagde tegen de medewerker van het vliegveld sloeg die hem in het gezicht. Volgens het vliegveld werkt de medewerker voor een schoonmaakbedrijf en is hij geschorst.

Verder vandaag...

Vanochtend wordt Fort Oranje ontruimd. De camping in Brabant moet dicht op last van de gemeente Zundert. Het is er onveilig, de camping is verwaarloosd en er zijn criminelen actief. De bewoners van 48 caravans hebben te horen gekregen dat ze het terrein om 08.30 uur verlaten moeten hebben. De politie staat klaar om eventueel in te grijpen.

Het kleine Belgische dorp Passendale staat vandaag in het middelpunt van de internationale belangstelling. De hele gemeente is afgezet, de Britse prins William en zijn vrouw Kate komen en de BBC zendt live uit vanuit het dorp. Waarom? Daarvoor moeten we precies 100 jaar terug in de tijd. Op 31 juli 1917, midden in de eerste wereldoorlog, begon de Britse veldmaarschalk sir Douglas Haig aan een veldslag om de Duitsers de genadestoot toe te brengen. Deze slag om Passendaele duurde 100 dagen, een half miljoen militairen kwam om het leven. De hele operatie wordt gezien als het dieptepunt van de Eerste Wereldoorlog.

Hjordis speelt de slag waar zijn betovergrootvader in vocht na

En de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo moet zich verantwoorden voor de rechter. De bestbetaalde sporter ter wereld wordt verdacht van belastingfraude. Zelf zegt Ronaldo onschuldig te zijn.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl