Eén van de twintigduizend regenwormen
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Rotterdams festival deelt regenwormen uit

Het Rotterdamse literatuur- en muziekfestival Duizel in het Park zet volgend weekend een groot aantal regenwormen in om te voorkomen dat de grond wordt vastgestampt en grote plassen ontstaan. Het festival verwacht 10.000 bezoekers. Met de actie wil de organisatie ook aandacht vragen voor de problemen met de waterafvoer in Rotterdam, schrijft RTV Rijnmond.

Duizel in het Park is een driedaags cultureel festival in het Vroesenpark dat vrijdag begint. Er zijn optredens van schrijvers als Annelies Verbeke en Kees 't Hart, maar ook van muzikanten en dj's. Omdat er naar verwachting flink wordt gedanst, is de verwachting dat de grond wordt aangestampt. Het water kan niet meer weg en er zullen, zeker als het regent, grote plassen ontstaan.

Luchtig

De organisatie kiest voor een originele oplossing: de bezoekers krijgen regenwormen ('gangmakers') uitgereikt die ze zelf kunnen uitzetten. "Deze kleine beestjes zorgen er namelijk voor dat de grond onder onze festivalvoeten weer lekker luchtig wordt waardoor het water beter kan weglopen," schrijft de organisatie op de website.

Glibberig

Het wordt een glibberige bedoening, volgende week. Maar het gaat om een serieuze zaak. Wormenexpert Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut noemde regenwormen al in 2011 'onmisbare tunnelbouwers'.

Van Eekeren: "Door gangen te graven tot diep in de grond wordt de waterinfiltratie (de afvloeiing van water, red.) verdubbeld. Bovendien gebruiken bomen, planten en gewassen de gaten om zich met hun wortels in de grond te nestelen. Die functies zijn door geen enkel ander onderdeel van het bodemleven of met kunstmatige bewerking over te nemen. Kortom: regenwormen hebben heel belangrijke en unieke functies voor een bodem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl