NOS NieuwsAangepast

Beschadigde laptop mag niet mee in handbagage naar VS

Laptops die open zijn geweest of die een beschadiging hebben mogen op vluchten van Schiphol naar de Verenigde Staten niet meer in de handbagage. Dat hebben de luchthaven en KLM bevestigd tegenover technologiesite Tweakers.

Ook apparaten die een schroefje missen of waar een kier in de behuizing zit mogen niet meer in de handbagage. De regels gelden voor alle apparaten die groter zijn dan een smartphone, dus behalve laptops ook tablets, e-readers en camera's.

Een woordvoerder van Schiphol legt tegen Tweakers de regels uit: "Als wij bij de security check vermoeden dat een apparaat open is geweest op een manier die bij normaal gebruik niet kan, maken wij daarvan melding bij de luchtvaartmaatschappij. Die mag bepalen wat er gaat gebeuren."

Geen toelichting

KLM wil uit veiligheidsoverwegingen geen toelichting geven. De nieuwe regels zijn vorige week ingegaan en er zijn al enkele incidenten geweest met passagiers die niet mochten boarden. Schiphol en KLM hebben de details over de strengere regels niet vooraf aan de klanten laten weten.

De regels zijn een concrete uitwerking van maatregelen die de Amerikaanse Transport Security Agency eind juni aankondigde. Er waren aanwijzingen dat terroristen laptops met bommen langs de douane probeerden te krijgen.

KLM adviseert passagiers naar Amerika om op tijd te komen, zeker drie uur voordat hun vlucht gepland staat. Door de nieuwe regels moeten meer mensen gecontroleerd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl