Drogisterij in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Btw omhoog op onder meer tandpasta, neusspray en aambeienzalf

Allerlei drogisterij-artikelen worden vanaf 2018 waarschijnlijk een stuk duurder. De regering wil dan namelijk de btw op deze producten verhogen van 6 naar 21 procent.

Het gaat om producten die geen officieel geneesmiddel zijn, maar voor de btw toch wel als geneesmiddel worden gezien. Het gaat onder meer om aambeienzalf, neusspray, tandpasta en tabletten tegen brandend maagzuur.

Voor geneesmiddelen geldt het lagere tarief van 6 procent. Vanaf 1 januari 2018 geldt dat tarief alleen nog voor producten waarvoor een handelsvergunning als geneesmiddel is afgegeven.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Ook kunnen betrokkenen nog reageren op het wetsvoorstel.

De brancheorganisatie van drogisterijen is kritisch. "De burger moet steeds meer voor zichzelf zorgen, ook qua gezondheid", zegt Marten Hummel van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. "Maar in de zelfzorgmarkt wordt nu een heel raar onderscheid gemaakt. Deze medische hulpmiddelen zijn vergelijkbaar met geneesmiddelen. Ze bevorderen de gezondheid of lossen klachten op. Dan is het niet goed dat de overheid deze producten duurder maakt."

Gerechtelijke uitspraak

De aanleiding voor de wetswijziging is een uitspraak van de rechter vorig jaar. Die bepaalde toen dat tandpasta en zonnebrandcrème voortaan als geneesmiddelen moeten worden gezien en dus onder het 6-procenttarief vallen. Daardoor zou de overheid op jaarbasis zo'n 30 miljoen euro aan belastinginkomsten mislopen. Om dat te 'repareren' besluit staatssecretaris Wiebes nu dus om de definitie van geneesmiddelen aan te scherpen.

Volgens de regering wordt het nu eenvoudiger voor de Belastingdienst. "De maatregel betekent ten opzichte van de huidige situatie een verduidelijking en eenduidige btw-behandeling voor een resterende groep producten in de gezondheidszorg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl