Airbnb
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse klaagt Airbnb aan voor seksueel misbruik door gastheer

Een Amerikaanse vrouw daagt verhuursite Airbnb voor de rechter. Ze houdt het bedrijf ervoor verantwoordelijk dat ze seksueel is misbruikt toen ze een kamer huurde via de site. De verhuurder zou niet goed zijn gescreend.

De 51-jarige vrouw beticht Airbnb van nalatigheid, omdat de verhuurder - een Amerikaanse man - in het verleden al eens was beschuldigd van huiselijk geweld.

Het is de eerste keer dat het bedrijf om die reden voor de rechter wordt gesleept. De zaak roept de vraag op in hoeverre Airbnb verantwoordelijk is voor de daden van mensen die een kamer aanbieden via de site.

De aanklacht

De vrouw huurde in juli 2016 een studio in Los Angeles. De verhuurder had positieve beoordelingen en er verbleven regelmatig gasten bij hem. De vrouw was van plan een maand in de studio door te brengen.

Maar volgens haar maakte de verhuurder vanaf het begin seksueel getinte opmerkingen. Ook schreeuwde hij zo hard tegen zijn zoon dat zij het in haar appartement kon horen. Ze besloot na drie dagen te vertrekken. Toen ze dat aan de verhuurder vertelde, zei hij dat hij haar nog iets wilde laten zien.

Eenmaal in het appartement deed hij volgens haar de deur op slot, liet hij zijn broek zakken en begon hij voor haar ogen te masturberen. Ook probeerde hij haar te kussen. Toen ze wegging, zei hij dat ze een positieve beoordeling moest achterlaten op de Airbnb-site.

Misleiding

De vrouw was in eerste instantie bang om de politie te bellen, maar deed dat na enkele weken toch. Ook meldde ze het incident bij Airbnb, dat de verhuurder meteen van de site verwijderde. De man werd niet vervolgd omdat er te weinig bewijs was. Hij spreekt zelf de beschuldigingen tegen.

Toen de vrouw ontdekte dat de verhuurder al eens was gearresteerd, kon ze niet geloven dat hij zijn studio op Airbnb mocht aanbieden. De verhuursite zegt dat hij is gecheckt, maar niet is afgewezen omdat hij geen strafblad had.

De vrouw die het bedrijf voor de rechter sleept, zegt dat ze een trauma heeft overgehouden aan het voorval. Ze vindt dat Airbnb haar heeft misleid. "Ze geven je een vals gevoel van veiligheid", licht ze haar aanklacht toe. "Ze zijn alleen maar bezig met winst maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl