NS reizigers
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 28 juli: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, het is wisselvallig. Soms opklaringen en dan weer een bui. Het wordt vanmiddag een graad of 21. Er staat een stevige westelijke wind.

Wat heb je gemist?

De NS zal zijn klanten niet langer aanspreken met 'dames en heren', maar als 'beste reizigers'. Vanaf 10 december, als de nieuwe dienstregeling ingaat, worden de omroepberichten aangepast. Het is de bedoeling dat ook transgenders zich hierdoor welkom voelen op het station en in de trein. Woensdag besloot ook de gemeente Amsterdam een genderneutraal communicatiebeleid te gaan voeren.

Premier Netanyahu omhelst ambassadebeveiliger 'Ziv'

De Jordaanse koning Abdullah heeft hard uitgehaald naar de Israëlische premier Netanyahu. Hij eist dat een Israëlische ambassadebeveiliger wordt vervolgd voor de dood van twee Jordaniërs, afgelopen zondag in de Israëlische ambassade in Amman. Volgens Israël had één van de Jordaniërs, een jongen van 16, de beveiliger aangevallen met een schroevendraaier. Bij terugkomst in Israël werd de beveiliger hartelijk ontvangen door Netanyahu en zelfs omhelsd. De Jordaanse koning noemt dat een provocatie en waarschuwt dat de relatie tussen de landen in gevaar is.

Minister Inada maakt bekend dat ze ontslag heeft genomen

De Japanse minister van Defensie stapt op vanwege een doofpotschandaal. Haar ministerie zou documenten over de vredesmissie in Zuid-Sudan hebben achtergehouden. Daarin stond dat de situatie voor de blauwhelmen steeds gevaarlijker werd. Dat ligt gevoelig in Japan, omdat Japanse militairen niet mogen vechten. Minister Inada ontkent dat ze van de doofpotaffaire afwist, maar zegt dat ze wel de volle verantwoordelijkheid neemt.

Zo'n 10.000 mensen die vakantie vierden op een van de eilanden voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina zijn geëvacueerd na een stroomstoring. Door de stroomuitval doen onder meer de verlichting, airco's en koelkasten het niet. Niemand mag op het Ocracoke Island blijven, behalve mensen die er wonen.

Steeds meer landbouwgrond wordt gebruikt voor de groenteteelt, meldt het CBS. Bij elkaar gaat het om 870 vierkante kilometer. Dat is ruim een kwart meer dan in het jaar 2000, maar nog altijd veel minder grond dan wordt gebruikt voor de teelt van bijvoorbeeld aardappelen of tarwe. Van de groenten worden uien veruit het meest geteeld. Doperwten en sperziebonen worden juist steeds minder geteeld.

Verder vandaag...

Was je van plan vandaag via de A2 naar Amsterdam te rijden? Let dan even op: de reparatie van de snelweg tussen de knooppunten Holendrecht en Amstel is nog bezig. Het is Rijkswaterstaat niet gelukt om de weg voor de ochtendspits weer open te hebben. Het advies is om te rijden via de A9.

Mag Nederland een van drugshandel verdachte Turkse Nederlander wel of niet uitleveren aan Turkije? Daarover buigt de rechtbank in Den Haag zich vandaag. De Nederlandse Staat staat voor de rechter, omdat een Nederlander van Turkse afkomst uitgeleverd wordt aan Turkije, omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij drugssmokkel. Zijn advocaat probeert dat tegen te houden.

En de Telegraaf Media Groep presenteert vandaag de halfjaarcijfers. Het bedrijf is sinds juni in handen van het Vlaamse Mediahuis.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl