Foto van een Iraanse Simorgh-raket uit 2010
NOS NieuwsAangepast

Iran doet succesvolle test met satellietraket

Iran heeft een succesvolle rakettest gedaan. Volgens de Iraanse staatstelevisie ging het om een raket die een satelliet om de aarde kan brengen. De zogenoemde Simorgh-raket zou een satelliet van 250 kilo mee de ruimte in kunnen nemen.

Door de actie zullen de spanningen tussen de Washington en Teheran vermoedelijk oplopen. Amerika is bang dat Iran raketten test, om ooit een ballistische raket te kunnen lanceren voor militaire doeleinden.

Het is niet voor het eerst dat Iran een rakettest uitvoert, maar correspondent Thomas Erdbrink schrijft op Twitter dat de timing opmerkelijk is. De lancering komt een dag nadat het Amerikaanse Huis van Afvaardigden heeft ingestemd met nieuwe sancties tegen Rusland, Noord-Korea en ook Iran.

Eerder deze maand kondigde de Amerikaanse regering al nieuwe economische sancties af tegen Iraniërs. Dat ging om maatregelen tegen groepen en personen die mee hebben gewerkt aan niet-nucleaire wapenprogramma's van de Iraanse regering.

Trump

Over het nucleaire programma van Iran werd in april 2015 een akkoord gesloten met de VS, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland. De landen spraken af dat Teheran stopt met een deel van zijn nucleaire activiteiten, in ruil voor verlichting van economische sancties.

De Amerikaanse president Trump is fel tegenstander van dat akkoord, dat gesloten is door zijn voorganger Obama. Trump noemde de deal eerder een "gevaarlijke capitulatie in de richting van Iran".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl