Prins William voor zijn helikopter
NOS NieuwsAangepast

Prins William stopt als reddingspiloot: samen het extreme gedeeld

Nog één nachtdienst als piloot van een ambulancehelikopter en dan zit het er op voor prins William. De kleinzoon van de Britse koningin is trots dat hij "met zo'n geweldig team" heeft mogen dienen.

Dat schrijft hij in een open brief in de Eastern Daily Press aan zijn collega's. Hij vertelt daarin uitgebreid over zijn twee jaar als helikopterpiloot bij de hulpdienst.

"Als team hebben we extreme emoties gedeeld: van opluchting tot verschrikkelijk leed." Een van zijn eerste oproepen was voor een jong persoon die zelfmoord had gepleegd. "Dat was een heel zware dag en het had een grote impact op ons als team."

Maar er waren ook momenten waarop William en zijn hulpverleners het verschil konden maken. Zoals na een zwaar verkeersongeluk. In de auto zat een gewonde, jonge man naast zijn zojuist omgekomen oom. "Ik was ervan overtuigd dat hij het niet zou overleven, maar dankzij de vaardigheden van ons medische team leeft hij toch nog."

"Zulke dagen, als je weet dat je het verschil hebt gemaakt, geven je de vastberadenheid om door te gaan." De Britse prins heeft diep respect voor de hulpdienstverleners "die dagelijks mensenlevens redden".

Stokje doorgeven

William stopt als piloot om meer taken op zich te nemen als erfgenaam van de Britse troon, zoals het ontvangen van koninklijk bezoek en liefdadigheidswerk.

De oudere generatie van de koninklijke familie wil dit soort werkzaamheden vanwege hoge leeftijd juist gaan afbouwen. Zo gaat de 96-jarige prins Philip, de man van koningin Elizabeth, binnenkort met pensioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl