Blusvliegtuigen boven het gebied bij Bormes-les-Mimosas
NOS NieuwsAangepast

Bosbranden Cote d'Azur grotendeels onder controle

De bosbranden in het gebied rond Bormes-les-Mimosas in Zuidoost-Frankrijk zijn onder controle, melden Franse media. De afgelopen dagen brandde aan de Mediterraanse kust ruim 1500 hectare bos en struikgewas af.

In de regio werden ruim 10.000 mensen geëvacueerd, onder wie veel Nederlandse toeristen. Honderden brandweermannen werden ingezet bij de bestrijding van het vuur.

Die zijn inmiddels "aan de winnende hand", zegt een Franse brandweercommandant tegen persbureau AFP. Het blussen wordt nog steeds bemoeilijkt door de droogte en sterke wind in het gebied, maar de weersomstandigheden zijn gunstiger dan aan het begin van de week.

'Geen rook'

Door de bosbranden bij Bormes-les-Mimosas moesten Nederlandse kampeerders gisteren tot twee keer toe de camping verlaten. Sommigen van hen verbleven 's nachts urenlang op een strand in de buurt.

Vanaf de camping is nu geen rook meer te zien, zegt de Nederlandse ooggetuige Marieke van Gene. Er vliegen wel nog steeds veel blusvliegtuigen over. De camping is afgesloten en wordt bewaakt door agenten en brandweerwagens. "Er mogen geen mensen in of uit", zegt Van Gene.

Brandstichting

Ook ten westen van Marseille, bij de gemeente Martigues, woeden bosbranden. De politie heeft er twee tieners aangehouden op verdenking van brandstichting.

In totaal is in het zuiden van Frankrijk en op het Franse eiland Corsica sinds maandag ruim 7000 hectare grond afgebrand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl