NOS NieuwsAangepast

Als iedere seconde telt, is 112 te snel overbelast

112 is nog steeds een kwetsbaar systeem. Als grote groepen mensen tegelijk gaan bellen is het niet voor iedereen bereikbaar. Dan kan het gebeuren dat mensen heel lang in de wacht staan of zelfs helemaal niet geholpen worden, blijkt uit onderzoek van onder meer de inspectie voor Veiligheid.

De inspectie was het onderzoek gestart na een grote stroomstoring begin dit jaar in Amsterdam. Door de storing was de meldkamer van de politie en ambulance enige tijd overbelast. Ongeveer 360.000 aansluitingen in Amsterdam, Landsmeer, Oostzaan en Zaandam zaten uren zonder stroom.

369 mensen konden de meldkamer niet bereiken en zijn ook niet teruggebeld door de meldkamer, blijkt nu uit het onderzoek. Volgens de onderzoekers stonden sommige bellers "minutenlang" in de wacht.

Doden

De gemeente startte een onderzoek naar twee mogelijke doden als gevolg van de stroomstoring. De onderzoekers schrijven nu dat bij één van deze twee doden de wachttijd was opgelopen tot 21 minuten.

Ze pleiten voor betere voorzieningen en nieuwe afspraken om te voorkomen dat in soortgelijke situaties opnieuw problemen ontstaan.

De landelijke meldkamer moet zich beter voorbereiden op piekbelasting.

Conclusie Inspectie Veiligheid en Justitie

"Dit onderzoek laat, net als eerder inspectieonderzoek, opnieuw zien hoe kwetsbaar de inrichting van de 112-keten is. De landelijke meldkamer moet zich beter voorbereiden op piekbelasting." Zo hadden volgens de onderzoekers sneller extra mensen moeten worden ingezet.

Ook moeten er duidelijkere afspraken met de regionale meldkamers komen en moet de meldkamer voor de ambulancedienst sneller kunnen opschalen.

Tijdens de stroomstoring was bovendien niet te zien wie het langst in de wacht stond. Dat systeem is volgens de onderzoekers "niet van deze tijd".

Mobiel bellen tijdens de storing lukte de meeste mensen wel omdat masten in de omgeving het belverkeer van uitgevallen masten konden opvangen. Maar in een minder dicht bevolkt gebied met minder masten is dat in de toekomst mogelijk niet het geval, zo waarschuwen de onderzoekers ook.

Minister Blok zegt in een reactie dat het goed is dat "alle feiten nu op tafel liggen en dat de inspectie inzichtelijk maakt welke lessen getrokken kunnen worden".

De minister verwacht dat de Veiligheidsregio Amsterdam en de politie de aanbevelingen van de Inspectie zullen bestuderen en zullen kijken welke verbeteringen mogelijk zijn. Blok zal dat zelf ook doen; hij verwacht de Kamer daar in het najaar over te informeren.

Een aantal zaken is volgens Blok al in gang gezet: zo worden er medewerkers die normaal niet op de 112 werken opgeleid om tijdelijk in te zetten tot er structureel extra medewerkers van de 112 centrale zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl