NOS Nieuws

Bedrijven voor miljoenen opgelicht door professionele bende

Zeker 21 bedrijven in Europa zijn slachtoffer geworden van een oplichtersbende. De fraudeurs deden zich voor als medewerkers van andere, bestaande bedrijven en plaatsten grote orders voor bijvoorbeeld wijn en elektronica. Daarna verdwenen ze, zonder de rekeningen te betalen. Dat meldt RTL Z.

Twee Nederlandse bedrijven werden de dupe. Een wijnhandelaar uit Waddinxveen, Delta Wines, zegt 100.000 euro schade te hebben. Leverancier van koelapparatuur Smith-Holland uit Spijkenisse is naar eigen zeggen opgelicht voor 64.000 euro.

In Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal zijn soortgelijke gevallen gemeld. De oplichters zouden in totaal voor enkele miljoenen euro's aan spullen hebben buitgemaakt.

LinkedIn

De fraudeurs gingen geraffineerd te werk. Zo waren ze op LinkedIn te vinden en gebruikten ze e-mailadressen die bijna identiek waren aan de echte e-mailadressen van de bedrijven waar ze zogenaamd werkzaam waren.

De Nederlandse politie onderzoekt de zaak samen met de Britse politie. Ook Europol werkt aan de zaak. Afgelopen week werd in Zuid-Engeland al een verdachte gearresteerd. Hij is eigenaar van twee loodsen waar grote hoeveelheden wijn, televisies en airconditioners waren opgeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl