Een barak uit Auschwitz

Auschwitz-objecten reizen de wereld over in tentoonstelling

Een collectie van meer dan 600 objecten uit het vernietigingskamp Auschwitz gaat de komende jaren op tournee. De tentoonstelling trekt langs veertien steden: zeven in Europa en zeven in Noord-Amerika.

De collectie bestaat uit objecten die het verhaal van het kamp vertellen, waaronder een originele barak uit het concentratiekamp en een Duitse goederenwagon waarin Joden naar de kampen werden gedeporteerd.

Waarschuwingskreet

De tentoonstelling heeft als titel Niet lang geleden. Niet ver weg. De directeur van het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau zegt dat de expositie een waarschuwingskreet kan worden "tegen het bouwen van een toekomst op basis van haat, racisme en antisemitisme en bodemloze minachting van een ander mens".

In het nazi-concentratiekamp in Polen werden 1,1 miljoen mensen vermoord, voor het merendeel Joden, maar ook Roma, Polen en Russische krijgsgevangenen.

Yad Vashem

Het grootste deel van de tentoonstelling wordt geleverd door het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau. Maar er zijn ook objecten te zien uit onder meer het Israëlische herdenkingscentrum Yad Vashem en andere Holocaust-centra in Noord-Amerika en Europa.

Welke steden de tentoonstelling de komende zeven jaar aandoet, is nog niet bekend. De eerste wel en dat is Madrid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl