NOS NieuwsAangepast

Ongevraagde abonnementen terug op één als grootste ergernis

Telefonisch aangeboden abonnementen waar moeilijk van af te komen is, zijn weer terug als belangrijkste ergernis bij klagers op ConsuWijzer. Het informatieloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt opvallend veel meldingen van agressieve telefonische verkoop van abonnementen op kortingswebsites, hotelacties, prijsvragen en andere diensten.

Uit de meldingen blijkt volgens ConsuWijzer dat consumenten zich onvoldoende bewust zijn van hun rechten. Zo worden ze onder druk gezet om te betalen voor ongevraagde abonnementen waar ze nooit schriftelijk mee hebben ingestemd.

"Het is laf dat dit soort telemarketeers zich richt op kwetsbare consumenten, zoals ouderen", zegt directeur Bernadette van Buchem van de Dienst Consumenten bij de ACM. Ze roepen mensen op alleen te betalen als ze ook schriftelijk hebben ingestemd met het abonnement. "Alleen dan zijn dit soort praktijken niet meer interessant voor bedrijven."

Handtekening nodig

De ACM waarschuwt bedrijven dat er niet zal worden geaarzeld op te treden wanneer de regels niet worden nageleefd. Bedrijven zijn verplicht om schriftelijk een aanbod te sturen. Zonder schriftelijke handtekening is een overeenkomst niet geldig.

De ongevraagde abonnementen zijn een paar jaar weggeweest uit de top van de lijst ergernissen van ConsuWijzer. De afgelopen jaren gingen de meeste meldingen over garanties en het bel-me-niet-register.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl