Zweden na verlies tegenstander Oranje in kwartfinales

Uitgeschakeld Italië verslaat Zweden

Zweden is als tweede geëindigd in groep B en is daarmee aanstaande zaterdag in Doetinchem (18.00 uur) de tegenstander van Nederland in de kwartfinales van het EK voetbal. In een aantrekkelijk duel in Doetinchem werd met 3-2 verloren van Italië, maar met vier punten is de Zweedse formatie wel door naar de volgende ronde.

Italië kwam na vier minuten al op voorsprong. Rechtsback Alia Guagni leek op het eerste gezicht een ongevaarlijke voorzet te geven, maar door een fout van de Zweedse Linda Sembrant werd spits Daniela Sabatino in stelling gebracht. Zij schoot de bal buiten bereik van keeper Hedvig Lindahl in de hoek en een sensatie was in de maak.

Blijdschap bij de Italianen na het doelpunt van Daniela Sabatino

Tien minuten later kreeg Zweden een penalty toen Federica Di Criscio haar tegenstander opzichtig vasthield en de scheidsrechter geen andere keus gaf dan een strafschop toe te kennen. Lotta Schelin faalde niet en trok de score gelijk.

In de 37e minuut was het weer raak voor Italië en opnieuw was het Sabatino die voor het doelpunt zorgde: met een mooie volley verraste zij Lindahl en bracht Italië weer aan de leiding. Kort na rust maakte Stina Blackstenius de 2-2 en dat leek lange tijd de eindstand te worden. Maar kort voor tijd kopieerde Cristiana Girelli de volley van Sabatino en schoot zo magistraal raak voor de 3-2.

Zaterdag neemt Zweden het om 18.00 uur, ook in Doetinchem, op tegen Nederland in de kwartfinales van het EK.

Zweden kwam snel op 1-1 door een benutte strafschop van Schelin

Duitsland overtuigend door na overwinning op Rusland

Duitsland werd door een zakelijke overwinning op Rusland (2-0) groepswinnaar en krijgt zo Denemarken als tegenstander in de kwartfinales. Na een kleine tien minuten kregen de Duitsers een strafschop, die werd gegeven na een overtreding op Mandy Islacker. Een klus voor Babett Peter, die tegen Italië al niet faalde vanaf elf meter en ook nu koel bleef.

Rusland geen partij voor Duitsland

Rusland kreeg kansjes, maar werd in de eerste helft overklast door de Duitsers. Sara Däbritz had vijf minuten voor rust voor de 2-0 moeten zorgen, na een schitterende steekpass door het hart van de verdediging van Lena Goessling. In de 45e minuut kopte Anja Mittag van dichtbij raak, maar dat deed ze volgens de grensrechter in buitenspelpositie.

In de tweede helft vergrootte Duitsland wel haar voorsprong, maar dat gebeurde opnieuw van elf meter. Nadezhda Smirnova hield Däbritz in het strafschopgebied vast en de scheidsrechter gaf opnieuw een penalty. Aanvoerder Dzsenifer Marozsan mocht ditmaal aanleggen en ook zij schoot de strafschop raak.

Duitsland speelt zaterdag om 20.45 uur op Het Kasteel in Rotterdam tegen Denemarken.