Jack Keijzer voor de Zuyder Bos-gevangenis in Heerhugowaard
NOS NieuwsAangepast

'Mijn zoon is vermoord en de dader woont nu in de buurt'

  • Remy Hersbach

    redacteur Online

  • Remy Hersbach

    redacteur Online

"Ik heb eigenlijk geen wraakgevoelens gehad, maar als ik hem tegenkom zouden bij mij ook zomaar de stoppen kunnen doorslaan", vertelt Jack Keijzer. Zijn zoon Pascal (16) werd in 2007 op Koninginnedag om het leven gebracht. De moordenaar kwam negen jaar later weer vrij en woont inmiddels weer in zijn oude huis, vlak bij Hoogkarspel waar Keijzer woont.

Slachtofferhulp onderzoekt of daders van 'levensdelicten' in de toekomst een woonverbod kunnen krijgen en ook Keijzer maakte zich er vanochtend in het AD sterk voor.

Keijzer heeft hemel en aarde bewogen om te voorkomen dat de moordenaar in zijn oude huis terug zou komen. "Ik ben er een hele tijd met de gemeente en justitie mee bezig geweest om ervoor te zorgen dat hij niet bij ons in de buurt zou wonen. Ik heb hem zelfs persoonlijk gesmeekt, maar hij wil niet verhuizen en juridisch kunnen we er niets aan doen. Mijn zoon is vermoord en de dader woont nu in de buurt waar mijn vrouw werkt en waar wij wonen."

De gifbeker was voor het gezin van Keijzer nog niet leeg. Zijn andere zoon Remy kon niet omgaan met de dood van zijn broer en pleegde vorig jaar zelfmoord. Het gezin is nu kindloos. "Mijn vrouw heeft een baan waarbij ze vaak eropuit moet. Zij kan hem elke dag tegenkomen, met zijn twee jonge kinderen die in de gevangenis zijn verwekt. Dat in de wetenschap dat wij door zijn toedoen geen kinderen meer hebben."

De twee zoons van Jack Keijzer, Pascal en Remy

Keijzer is inmiddels voorzitter van de Landelijke Organisatie voor Nabestaanden Geweldslachtoffers en zet zich met zijn organisatie in voor andere lotgenoten. Eerder werd mede door zijn inzet spreekrecht voor nabestaanden in de rechtszaal ingevoerd.

Nu wil hij voor elkaar krijgen dat een rechter daders in bepaalde gevallen een permanent woonverbod kan opleggen. Zodat anderen niet dezelfde angst hoeven hebben als hijzelf. "Je moet er niet aan denken dat je hem tegenkomt. Wij worden er onrustig van."

In België kan de rechter een woonverbod opleggen, maar reclassering Nederland heeft twijfels over zulke regels, zeker als het gaat om levensdelicten. "Realiseer wel dat er voor die mensen echt een alternatief moet zijn, want we kennen allemaal de verhalen van zedendelinquenten die nergens meer welkom zijn", zegt een woordvoerder.

Als de lobby van Keijzer slaagt, zal het waarschijnlijk jaren duren voordat zulke nieuwe wetten in werking zijn. Tot die tijd moeten Keijzer en zijn vrouw leven met het feit dat ze de moordenaar van hun zoon Pascal tegen kunnen komen.

In gedachten zie ik hem dan al een lange neus naar ons maken.

Jack Keijzer

Zelf weggaan is geen optie. "Ons huis voldoet aan al onze wensen. En naast die nare herinneringen hebben we in ons huis ook ontzettend veel mooie herinneringen opgebouwd. Daarnaast zouden we ook echt ver weg moeten gaan wonen. Want als we naar Hoorn gaan kun je hem ook tegenkomen en dan moet je je werk ook vaarwel zeggen."

Maar er speelt nog iets mee, zegt Keijzer. "Als wij verhuizen zou het de wereld op zijn kop zijn. Dan zou hij mogen blijven en gaan wij weg. In gedachten zie ik hem dan al een lange neus naar ons maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl