De 16-jarige Linda Wenzel bij haar vondst
NOS Nieuws

Weggelopen Duits meisje dat in Irak werd gevonden wil naar huis

Een Duits meisje van 16 dat wegliep nadat zij zich had bekeerd tot de islam is door Iraakse troepen in Mosul gevonden. Ze zegt dat ze terug naar huis wil, maar of dat ook kan, is de vraag. Mogelijk wil Irak haar vervolgen voor lidmaatschap van de terroristische beweging IS.

"Ik wil gewoon terug naar huis, naar mijn familie", zegt Linda Wenzel tegen Duitse media. "Ik wil weg van de oorlog, weg van alle wapens en weg uit het lawaai."

Volgens de Duitse inlichtingendienst liep Wenzel vorig jaar weg uit het dorp Pulsnitz, in het oosten van Duitsland. Ze had daarvoor contact met leden van Islamitische Staat. Kort nadat ze was aangekomen in het kalifaat, trouwde ze met een strijder van de beweging, die vrij snel overleed.

Wenzel vertelt aan de Süddeutsche Zeitung en de omroep ARD dat Iraakse troepen haar in een kelder in Mosul vonden. Ze zegt dat ze het goed maakt, hoewel ze in haar been is geschoten. Ze wordt voor die schotwond behandeld in een ziekenhuis in Bagdad, waar een medewerker van de Duitse ambassade haar heeft bezocht.

Doodstraf

Het is niet duidelijk of Wenzel ook daadwerkelijk kan terugkeren naar Duitsland. De Duitse regering, die geen uitwisselingsverdrag heeft met Irak, is daarover nog in gesprek. Als ze in Irak wordt berecht als lid van IS, is er een kans dat ze de doodstraf krijgt opgelegd. Mocht dat zo zijn, zal dat vonnis pas worden voltrokken als ze 22 is.

Het meisje is een van de 26 buitenlanders die in juli zijn gearresteerd in Mosul. Onder hen zijn nog twee andere Duitse vrouwen. Een van hen heeft een kind gekregen in Mosul, voordat het Iraakse leger de stad heroverde op IS.

De Duitse krant Bild heeft gesproken met de vader van Wenzel, die naar eigen zeggen op de radio vernam dat zijn dochter nog in leven is. "Ik hoop dat mijn Linda weer gezond naar huis komt. Ik zal er altijd voor haar zijn", citeert Bild de man.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl