Jordaanse veiligheidstroepen bij de Israëlische ambassade in Amman
NOS Nieuws

Israël stuurt onderhandelaar naar Jordanië na doden bij ambassade

De Israëlische regering stuurt een vertegenwoordiger naar Jordanië vanwege de crisis die is ontstaan na een schietpartij bij het Israëlische ambassadeterrein in de Jordaanse hoofdstad Amman.

Gisteravond schoot een Israëlische beveiliger twee Jordaniërs dood nadat hij door een van hen was gestoken met een schroevendraaier.

De aanvaller was een tiener die meubels zou vervangen in een van de appartementen waar de Israëlische beveiligers wonen, vlak bij de ambassade. De jongen stak de beveiliger van achteren, waarop die zich omdraaide en het vuur opende. De tweede dode was de eigenaar van het complex, die ook door een kogel werd geraakt.

Toegang blokkeren

Gisteravond wilde Israël de ambassade ontruimen, uit vrees voor gewelddadige protesten bij het gebouw. De Jordaanse autoriteiten verhinderden dat door de toegang te blokkeren. Amman eist dat Israël de beveiliger uitlevert voor verhoor.

Israël wil daar niet aan meewerken en stelt dat de beveiliger, die nu op het ambassadeterrein verblijft, diplomatieke immuniteit geniet.

Onrust over Tempelberg

De diplomatieke crisis met Jordanië valt samen met felle protesten van Palestijnen tegen Israël vanwege de plaatsing van detectiepoortjes op de Tempelberg.

Israël besloot daartoe nadat anderhalve week geleden twee Israëlische politiemensen werden doodgeschoten bij een van de ingangen tot de Tempelberg. De islamitische heiligdommen op de berg zijn in beheer van Jordanië.

Of de aanval in Amman verband houdt met de kwestie op de Tempelberg is vooralsnog onduidelijk. Ook in Jordanië leidde de plaatsing van de poortjes tot felle protesten. Volgens de Palestijnen wil Israël met de poortjes de controle over de Tempelberg, waar de Al-Aqsa-moskee staat, verstevigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl