De winnaars van de truien op het podium
NOS WielrennenAangepast

'Froome zette zijn concurrentie al op dag één op grote achterstand'

Niet eerder was het verschil tussen Chris Froome en de nummer twee in het klassement zo klein als dit jaar. Rigoberto Urán strandde op 54 seconden van de viervoudig Tourwinnaar. Toch werd de 104de Ronde van Frankrijk niet zo spannend als menig wielervolger had verwacht en gehoopt.

Volgens Thijs Zonneveld heeft Froome de Tour misschien al wel op dag één gewonnen, in de verregende tijdrit in Düsseldorf. "We hoopten op een open Tour, omdat Froome in de voorbereiding niet zo dominant was als de afgelopen jaren. Maar in die tijdrit deelde hij op twee vlakken al een tik uit.

'Val de Sky-ploeg maar eens aan'

"Het was een mentale tik, omdat zowel hij als zijn ploeg in orde bleek (Geraint Thomas greep daar de gele trui, red.). Het was ook meteen een tik in het klassement, want Urán, Richie Porte, Romain Bardet, Simon Yates en Daniel Martin werden meteen op grote achterstand gezet."

De Tour van 2017 in iets meer dan drie minuten

"Iedereen moest aanvallen. Doe dat maar eens, ga de Sky-ploeg maar eens aanvallen op die weinige aankomsten bergop. Sky kon de koers controleren en de anderen waren niet in staat ze echt aan te vallen."

"Met Froome, Thomas, Michal Kwiatkowski en Mikel Landa heeft Sky vier renners die, als ze bij een andere ploeg zouden rijden, allemaal in de toptien kunnen eindigen", zegt Zonneveld.

'Ze hadden Froome kunnen isoleren'

Volgens Danny Nelissen heeft de concurrentie de Tour in de door Bauke Mollema gewonnen etappe naar Le-Puy-en-Velay verloren. "Froome komt in de problemen, terwijl Bardet met zijn ploeggenoten alles aan gort rijdt. Het ging daar vals plat omhoog en Froome heeft een achterstand van vijftig seconden."

'In de tijdrit deelde Froome al een grote tik uit'

'Wat er dan gebeurt, is voor mij een raadsel", vervolgt Nelissen. "Alle andere kopmannen blijven in het wiel van Cyril Gautier (knecht van Bardet, red.). Op dat moment hadden ze moeten aanvallen en Froome volledig kunnen isoleren. De concurrentie had drie, misschien wel vier minuten kunnen pakken. Daar heeft de concurrentie de Tour verloren."

"Fysiek was het wel heel knap van Froome", vult Zonneveld aan. "Dit was eigenlijk de beste prestatie van de Tour."

Nelissen snapt niet dat de concurrentie Froome niet aanviel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl