Familieleden van agenten tijdens de demonstratie in Rio de Janeiro
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 24 juli: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Vandaag is het in het zuiden en oosten grijs en nat. Het noorden heeft af en toe zon en later vandaag klaart het in het westen op. Het wordt 17 tot 20 graden.

Wat heb je gemist?

In zeker twee Braziliaanse miljoenensteden hebben mensen actiegevoerd tegen het fors gestegen geweld tegen agenten. In de staat Rio zijn dit jaar bijvoorbeeld al meer agenten gedood dan heel vorig jaar. Honderden familieleden van agenten riepen in Rio de Janeiro op tot meer steun van de overheid en de bevolking. De protesten braken uit na de dood van een agent in de favela, het 91ste dodelijke slachtoffer dit jaar in de staat Rio. Ook in de stad São Paulo staken mensen de agenten een hart onder de riem.

Een vrouw herdenkt een omgekomen agent

Een op de acht inwoners van Roosendaal heeft veel last van drugsgebruik of drugshandel in de buurt, blijkt uit cijfers van het CBS. De gemeente staat daarmee bovenaan als het gaat om drugsoverlast. Ook in Rotterdam en in vier Limburgse gemeenten hebben bewoners veel last van drugshandel.

BMW spreekt tegen dat het samen met vier andere Duitse autofabrikanten verboden afspraken heeft gemaakt. Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde vrijdag dat BMW samen met Volkswagen, Audi, Porsche en Mercedes-moeder Daimler al sinds de jaren 90 samenwerkt op het gebied van uitstoot van schadelijke stoffen door dieselauto's. Maar BMW zegt dat die beschuldiging niet klopt. Wel zegt BMW gesproken te hebben met andere fabrikanten, maar dat ging over andere zaken.

Het hoofdkantoor van BMW in het Duitse München

In het noordoosten van Japan zijn tienduizenden mensen geëvacueerd vanwege overstromingen door zware regenval. Honderden huizen staan onder water en op verschillende plekken zijn aardverschuivingen geweest. De autoriteiten hebben 25.000 mensen de opdracht gegeven te evacueren, nog eens 65.000 mensen zijn geadviseerd om een veiligere plek te zoeken. Voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden gevallen.

Bij een plofkraak in het Oost-Brabantse Heesch is de gevel van een supermarkt deels ingestort. Of er iets uit de geldautomaat van de winkel is gehaald is niet duidelijk. Volgens ooggetuigen waren er meerdere daders. Omdat de schade aan de gevel zo groot is, is het maar de vraag of de winkel vandaag open kan.

Deel gevel supermarkt ingestort na plofkraak

Verder vandaag:

Begint in Hoek van Holland voor de 59ste keer de Strand6daagse. Zo'n duizend wandelaars lopen in zes dagen tijd de 140 kilometer lange tocht van Hoek van Holland naar Den Helder.

De schoonzoon van Donald Trump, Jared Kushner, wordt achter gesloten deuren gehoord door de Amerikaanse Senaatscommissie voor de geheime diensten.

De Oranje voetbalvrouwen spelen vanavond in Tilburg tegen België om een plek in de kwartfinale van het EK. De wedstrijd begint om 20.30 uur en is live te zien bij de NOS op NPO 1 en NOS.nl.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl