Chris Froome en Michal Kwiatkowski komen over de finish
NOS WielrennenAangepast

Tourwinnaar Froome verveelt zich nooit op Champs-Élysées

Voor de vierde keer heeft Chris Froome de Tour de France gewonnen. Met de armen in de lucht kwam de Brit van Team Sky met de rest van het peloton over de finish op de Champs-Élysées in Parijs.

"Dat verveelt nooit", zei hij kort na de finish. "De Champs-Élysées heeft iets magisch. Zeker als je er al drie weken naartoe werkt. Het is zo'n enorme beloning en geeft een geweldig gevoel."

"Iedere Tourzege is uniek", ging Froome verder. "Het is iedere keer zo'n verschillende strijd. Deze editie zal me bijblijven vanwege de kleine verschillen tussen de klassementsrenners."

  • EPA
    Chris Froome neemt zijn zoontje in de armen
  • EPA
    Chris Froome en Michal Kwiatkowski komen over de finish
  • ANP
    Chris Froome rijdt met Team Sky over de Champs-Élysées
  • AFP
    Chris Froome in de slotrit van de Tour
  • AFP
    Chris Froome in de slotrit van de Tour

De Colombiaan Rigoberto Urán eindigde op 54 seconden als tweede, maar hij zat Froome lange tijd samen met de Fransman Romain Bardet en de Italiaan Fabio Aru op de hielen.

Voor de camera van de NOS liet Froome weten een paar keer in paniek te zijn geweest. "Dit was de zwaarste Tour waar ik in zat. Deze druk heb ik nog niet eerder gevoeld."

"Er waren een paar paniekmomenten", ging de Brit verder. "Er waren mechanische problemen op een paar cruciale momenten en ik had een slechte dag in de Pyreneeën. Maar het team is altijd constant gebleven."

Froom: was een paar keer in paniek deze Tour

Froome droeg deze Tour zestien dagen de gele trui en daarmee kwam zijn totaal op zestig. Daarmee evenaart hij vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain.

Alleen Eddy Merckx (96), Bernard Hinault (79) en Lance Armstrong (76) droegen vaker het geel. Froome: "Het is voor mij een enorme eer om in een adem met die mannen genoemd te worden en in de historie van de Tour te staan. Een voorrecht."

Renners met de meeste gele truien

Plaats Renner (aantal eindzeges) Aantal truien
1. Eddy Merckx (5) 96
2. Bernard Hinault (5) 79
3. Lance Armstrong* (7) 76
4. Chris Froome (4) 60
Miguel Induraín (5) 60
6. Jacques Anquetil (5) 52
* na dopingbekentenis uit erelijsten geschrapt

Vlak voor alle interviews werd Froome herenigd met zijn vrouw en zoontje en direct daarna moest de Brit het podium op om gehuldigd te worden voor zijn vierde Tourzege.

En natuurlijk ook om zijn zestigste gele trui in ontvangst te nemen.

Froome krijgt zestigste geel van burgemeester Parijs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl