NOS SportAangepast

Estafettezwemsters verrassen met WK-brons

De Nederlandse estafettezwemsters hebben bij de WK zwemmen in Boedapest verrassend de bronzen medaille gepakt op de 4x100 meter vrije slag.

Kim Busch, Femke Heemskerk, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidjojo zwommen in een fenomenale finale de derde tijd: 3.32,64.

Brons voor estafettezwemsters op WK

Het goud was voor de Amerikaanse zwemsters (3.31,72) die net iets sneller waren dan de Australische ploeg (3.32,01).

WK-debutante Busch begon uitstekend en hield de schade voor Oranje keurig beperkt. In het vervolg vonden Heemskerk en Van der Meer de aansluiting, waarna Kromowidjojo excelleerde met een split van 51,98 en de eerste WK-medaille voor Nederland veiligstelde.

Wereldrecord voor Sjöström

De Zweedse Sarah Sjöström kwam als startzwemster tot 51,71 en verbeterde daarmee het wereldrecord op de 100 meter vrij van de Australische Cate Campbell uit 2016. Het was niet genoeg voor een medaille, want Zweden werd uiteindelijk slechts vijfde.

Weer goud voor Amerikanen op 4x100 vrij

De wereldtitel bij de mannen ging voor de twaalfde keer naar de Verenigde Staten. De laatste keer dat de Amerikaanse zwemmers wonnen was alweer acht jaar geleden.

Caeleb Dressel legde de basis voor de Amerikaanse overwinning. De startzwemmer bleef met 47,26 maar 0,35 boven het wereldrecord, waarna Townley Haas, Blake Pieroni en Nathan Adrian het vakkundig afmaakten.

Hongarije verrassend derde

De Braziliaan Bruno Fratus maakte het Adrian nog wel lastig, maar was uiteindelijk 0,28 langzamer: 3.10,06 om 3.10,34. Het Hongaarse kwartet bracht de fans in extase door geheel onverwacht als derde aan te tikken in 3.11,99.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl