Shireen Khiro Khudeda
NOS NieuwsAangepast

Voormalige IS-seksslavin ritueel gereinigd: 'Voelt heel puur'

  • Marcel van der Steen

    correspondent Midden-Oosten

  • Marcel van der Steen

    correspondent Midden-Oosten

"Hier kan ik weer ademhalen", zegt Shireen Khiro Khudeda. De 22-jarige vrouw is in Lalish, de heiligste plaats van de jezidi's in Noord-Irak. Ze was een IS-slavin en werd verkocht, mishandeld en verkracht. Nadat haar baas bij de strijd om Mosul was gedood, zag ze kans om te vluchten.

Eigenlijk zou Shireen na haar bevrijding moeten worden uitgestoten. Volgens de oude regels van haar geloof zijn vrouwen die seks hebben gehad met niet-jezidi's, niet langer welkom in de gemeenschap. Maar de geestelijk leiders van de godsdienst die ongeveer twee miljoen volgelingen telt, besloten dat die regel moest worden geschrapt.

Vrouwen die door Islamitische Staat zijn ontvoerd, moeten kunnen terugkeren. Door zich opnieuw te laten dopen met het heilige water van Lalish kunnen ze een nieuwe start maken. En daarom is Shireen vandaag hier.

Shireen Khiro Khudeda in de heilige plaats Lalish
Misbruikte jezidi-vrouwen ritueel gereinigd

"Ik wilde liever dat de IS'ers me doodden, dan dat ik met hen mee zou gaan. Maar ze dreigden ook mijn oma, mijn moeder en mijn pasgeboren zusje voor mijn ogen te vermoorden. Toen ben ik meegegaan." Shireen werd verkocht aan een van de leiders van IS in Mosul. Ze moest 2,5 jaar met hem leven, slapen en voor hem werken.

"Het was afgrijselijk", vertelt ze. Ook moest Shireen zich bekeren tot de islam. Dan zou ze vrij zijn. "Ik weigerde en zei hem: Je hebt mijn vader en broers vermoord. Ik zal nooit een moslim worden, nog geen dag. Ik ben nog liever een slaaf."

Jacht op jezidi's

In de heilige plaats Lalish maakt de vrouw een rondgang langs de graven, op haar sokken. De grond in het hele dorp is heilig. Ze legt een knoop in een van de stukken kleurrijke stof die er hangen en doet een wens. Iemand anders zal die knoop weer losmaken om de wens te laten uitkomen. En ze laat zich opnieuw dopen, door een van de oudere vrouwen in het dorp.

Een slechte droom

Ze vindt het moeilijk te beschrijven wat de doop voor haar betekent, zegt ze met een glimlach en een nog vochtig voorhoofd. "Het voelt heel puur. Alsof ik me heb gereinigd van iets heel slechts." Toen ze een paar maanden geleden terugkwam uit Mosul, ging het erg slecht met haar. "Ik sliep niet of slecht. Het voelde alsof ik nog in twee werelden leefde. Nu gaat het beter."

Psychische hulp is er niet. "Maar de simpele handelingen van de rituelen werken ook therapeutisch", vertelt Shireen. "Toen ik in 2014 werd ontvoerd, studeerde ik. Daar wil ik nu weer mee verder gaan. Ik wil deze drie jaar gaan zien als een slechte droom. Het is een nieuwe morgen nu, ik wil verder met mijn leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl