Ranomi Kromowidjojo
NOS SportAangepast

'Een Nederlandse WK-medaille zou al een wereldprestatie zijn'

Na een week openwaterzwemmen, synchroonzwemmen en waterpolo is het vanaf vandaag de beurt aan de langebaanzwemmers bij de WK in Hongarije. In de Danube Arena in Boedapest verschijnt een bescheiden Nederlandse ploeg aan de start.

Vijf vragen aan zwemcommentator Jeroen Grueter, die tot en met zondag elke dag het commentaar verzorgt vanuit Boedapest.

Op dit WK zien we de Nederlandse zwemmers voor het eerst weer in actie na de teleurstellende Olympische Spelen. Hoe gaat het met de Nederlandse ploeg?

"Nederland zit echt in een overgangsfase. Na Rio de Janeiro is een aantal zwemmers gestopt, zoals Sebastiaan Verschuren en Inge Dekker. Daarmee is veel kwaliteit verdwenen. Alleen de vaandeldragers Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo zijn er nog."

"Kromowidjojo doet het de laatste tijd erg goed. Ze zwemt tijden die dicht in de buurt komen van de tijden die ze zwom bij de Olympische Spelen in Londen. Het is technisch goed en je ziet vooral dat ze er nog steeds heel veel plezier in heeft."

'Medailles zijn niet reëel voor Nederlandse zwemploeg'

"Dat was bij Femke Heemskerk wel even anders. Zij kwam total loss terug uit Rio, ze was echt helemaal gesloopt door die Franse coach Philippe Lucas. Nu is ze terug in Eindhoven en daar is ze vanaf nul weer begonnen met zwemmen."

En hoe zit het met de Nederlandse mannen?

"Daar hebben we te maken met een nieuwe lichting, maar er zitten niet echt uitgesproken talenten tussen. Ik ben vooral benieuwd naar Jesse Puts, die verrassend wereldkampioen werd op de 50 meter vrije slag kortebaan."

"Dit WK is wel een stuk beter bezet, dus ik zou het al heel knap vinden als hij de finale kan halen op die afstand."

Waar ligt dat aan?

"Het Nederlandse zwemmen zit echt in een overgangsfase. De toekomst zal uitwijzen welke nieuwe talenten tot bloei komen. Op dit WK is het grootste Nederlandse talent, Marrit Steenbergen, er niet bij. Zij is oververmoeid en neemt even rust."

Op wie moeten we dan letten?

"De gebruikelijke namen. Alle wereldtoppers zijn hier. We zijn in Hongarije, het thuisland van de olympisch kampioenen Katinka Hosszú en László Cseh. En ik verwacht, zoals altijd, ook veel van de Australische en Amerikaanse ploeg."

Katinka Hosszú en Chad le Clos bij de WK kortebaan

"De Amerikaanse Katie Ledecky en de Zweedse Sarah Sjöström zijn in topvorm en zullen hier veel medailles gaan winnen. Bij de mannen zie ik erg uit naar de vlinderslagnummers met Chad le Clos en Joseph Schooling. Dat is altijd een geweldige strijd tussen die twee."

Hoeveel medailles verwacht jij uiteindelijk voor Nederland?

"Als ik heel realistisch ben: weinig. Ik denk dat áls er medailles komen, Kromowidjojo daar verantwoordelijk voor is op de 50 meter vrije slag. Dat zou al een wereldprestatie zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl