Burgemeester Hodges maakt het opstappen van de politiechef bekend
NOS NieuwsAangepast

Politiechef Minneapolis weg na doodschieten Australische

De chef van de politie in de Amerikaanse stad Minneapolis is opgestapt. Aanleiding is een incident waarbij een ongewapende Australische vrouw van 40 werd doodgeschoten door een agent.

Het voorval was vorig weekend. Het slachtoffer, een in Minneapolis wonende vrouw uit Sydney, had 's nachts de politie gebeld omdat in haar buurt een aanranding zou zijn gepleegd. Toen er een politie-auto kwam aanrijden, liep ze er in haar pyjama op af, waarna een agent haar door het raam doodschoot.

Onduidelijk is waarom de agent op de Australische schoot. Hij weigert te praten met de commissie die de zaak onderzoekt. Verder zijn er geen camerabeelden van het incident: de agenten in de auto hadden hun bodycam niet aanstaan en de dashboardcamera heeft ook niets geregistreerd.

Na het incident gingen honderden boze buurtbewoners de straat op. Ook in Australië leidde de zaak tot ophef. Premier Turnbull eiste opheldering.

Protesten in Minneapolis

Politiechef Janee Harteau heeft nu ontslag genomen op aandringen van burgemeester Hodges. In een verklaring zegt Hodges dat zij en de overige inwoners van Minneapolis geen vertrouwen meer hebben in het leiderschap van Harteau.

Het was niet het eerste dodelijke schietincident bij de politie in Minneapolis onder leiding van Harteau. Twee jaar geleden werd een 24-jarige zwarte Amerikaan doodgeschoten door de politie na een gevecht. Harteau besloot om geen maatregelen te nemen tegen de twee betrokken agenten, wat haar op veel kritiek kwam te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl