Duitsland en Zweden doen goede zaken in groep B

Duitsland met 2-1 te sterk voor Italië

De Duitse en Zweedse voetbalsters hebben op het EK in Nederland goede zaken gedaan in groep B. Beide landen speelden in hun eerste duel onderling met 0-0 gelijk en wonnen vrijdag hun tweede duel.

Duitsland was in Tilburg met 2-1 te sterk voor Italië, dat daardoor uitgeschakeld is. Zweden won in Deventer met 2-0 van Rusland.

• AFP
    Elisa Bartoli moet met rood van het veld
  • AFP
    Babett Peter legt aan voor de strafschop
  • AFP
    Duitsland viert de 2-1

In het Koning Willem II-stadion waren de Duitsers lang de bovenliggende partij, maar de ploeg had de hulp van keepster Laura Giuliani nodig om op voorsprong te komen.

Ze liet na twintig minuten spelen een vrije trap van Dzsenifer Marozsan door haar vingers glippen. Achter Giuliani stond Josephine Henning klaar om de bal in te koppen. Tien minuten later kwam Italië langszij via Ilaria Mauro, die een voorzet vanaf links knap binnenschoot.

In de tweede helft dook Anja Mittag gretig over Giuliani heen, waarna Babett Peter vanaf elf meter koel bleef en de 2-1 binnenschoot.

De Italiaanse ploeg kreeg in ondertal, nadat Elisa Bartoli met twee keer geel van het veld was gestuurd, nog kansen op de gelijkmaker. Duitsland bleef echter overeind en kwam daardoor naast Zweden aan kop in groep B met vier punten.

Zweedse voetbalsters simpel langs Rusland

De Zweedse voetbalsters wonnen eerder op de dag hun tweede groepsduel van Rusland. In Deventer werd het 2-0 voor de ploeg van bondscoach Pia Sundhage.

Na de 0-0 tegen Duitsland begonnen de Zweedse vrouwen furieus tegen de Russinnen, die op hun beurt in de eerste wedstrijd met 2-1 hadden gewonnen van Italië.

Dat sterke begin resulteerde al snel in enkele flinke kansen met een schot van Kosovare Asllani op de lat als hoogtepunt. Niet veel later kwamen de Zweedsen op voorsprong via Lotta Schelin.

De aanvaller was attent nadat de Russische keepster Tatjana Sjtsjerbak een vrije trap van Magdalena Eriksson niet goed verwerkte.

• AFP
    Feest bij de Zweedse vrouwen na de 2-0 tegen Rusland
  • AFP
    Stina Blackstenius viert de 2-0 tegen Rusland

Russinnen veren op, maar scoren niet

Rusland, dat in het eerste half uur maar 28 procent balbezit had, kwam enigszins terug in het duel maar een echte vuist wist het niet meer te maken. Na een knappe solo van Stina Blackstenius, die haar inzet via aanvoerster Anna Kozjnikova in het Russische doel zag belanden, werd het in de 51ste minuut 2-0 en was de wedstrijd beslist.