Common Cause kijkt naar de eerste zitting van de fraudecommissie
NOS NieuwsAangepast

Massale stembusfraude in VS? Commissie Trump zoekt het uit

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Zijn er inderdaad drie tot vijf miljoen illegale stemmen uitgebracht tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zoals Donald Trump beweert? Er is geen enkel bewijs voor, maar het weerhoudt de president er niet van om een speciale onderzoekscommissie aan te stellen. Gisteren was de eerste vergadering.

De Adviescommissie voor Verkiezingsintegriteit moet tot op de bodem uitzoeken hoe vaak er tijdens verkiezingen wordt gesjoemeld. President Trump vindt dat nodig, omdat hij naar eigen zeggen slachtoffer is geworden van de grootste stembusfraude in de Amerikaanse geschiedenis. Volgens hem zijn er miljoenen illegale stemmen uitgebracht op zijn tegenstander Hillary Clinton. Daardoor wist zij en niet Trump de zogeheten 'popular vote' te winnen.

"Er zijn biljetten van illegale immigranten gevonden, zelfs van dode mensen", beweert de president in meerdere interviews sinds de verkiezingen. "Ook stemden mensen in twee of zelfs drie staten tegelijk. We moeten dat allemaal uitzoeken."

Totale nonsens, meent Allegra Chapman. Haar organisatie Common Cause zet zich al jaren in voor eerlijke een transparante verkiezingen: "Er is geen enkel bewijs dat fraude op grote schaal plaatsvindt. De regering van George W. Bush hield al eens eenzelfde onderzoek en heeft nooit iets kunnen vinden."

Allegra Chapman

Ook academici en onderzoeksbureaus trekken dezelfde conclusies. Als er al iets mis zou zijn, dan lopen fraudeurs meteen tegen de lamp, en wat er gevonden wordt, is kleinschalig. Bij hooguit 0,00004 procent van de uitgebrachte stemmen is er een mogelijkheid dat er gefraudeerd is. Dus van miljoenen valse stembiljetten, zoals Trump beweert, is al helemaal geen sprake."

Sacraal principe

Maar Jason Smead maakt zich wel zorgen. Namens de invloedrijke conservatieve Heritage Foundation houdt hij een dossier bij van fraudegevallen in Amerika. Vaak vindt hij ze in lokale kranten of rechtbankverslagen. Zijn boek telt inmiddels duizend zaken, waarvan er negenhonderd tot een veroordeling hebben geleid.

Jason Smead

"Bijvoorbeeld deze man in Virginia, die achttien onrechtmatige kiezers heeft geregistreerd." Smead wijst op de zaak van dit jaar. "De man werkte voor de Democratische Partij. Sommige mensen die hij registreerde waren al overleden. Van anderen had hij gegevens vervalst, zodat hij geen toestemming meer hoefde te vragen."

Voor Smead is dit het bewijs dat elke verkiezing vervalst kan worden. Hij ergert zich dan ook aan het afzwakken van de cijfers. "We zouden een beetje bankfraude nooit accepteren. Waarom dan wel een beetje stembusfraude? Zeker als het gaat om zo'n heilig principe als de democratie? We moeten zeker weten dat verkiezingen correct verlopen en geen doorgestoken kaart zijn."

Ik betwijfel of de fraude zo ernstig is als de president zegt, maar dat het bestaat is duidelijk.

Jason Smead

Smead geeft toe dat van miljoenen frauderende kiezers, zoals zijn president beweert, geen sprake kan zijn. "Er kunnen retorische en politieke motieven zijn waarom iemand overdrijft. Ik betwijfel of de fraude zo ernstig is als de president zegt, maar dat het bestaat is duidelijk. Hoe ernstig? Dat gaan we onderzoeken."

Smead en de Heritage Foundation zullen intensief samenwerken met de onderzoekscommissie van de president. Op veel andere steun hoeft die commissie overigens voorlopig niet te rekenen. Gouverneurs zijn beledigd omdat in hun ogen incorrect de indruk gewekt wordt dat de verkiezingen in hun staten niet fraudebestendig zijn.

'Prima springplank'

Ook zette de commissie kwaad bloed door de staten te vragen om persoonsgegevens van hun burgers. Daar zaten ook verzoeken bij om vertrouwelijke informatie als burgerservicenummers en stemgedrag. Liefst 44 van de vijftig staten weigerde die informatie vrij te geven, omdat dat in strijd is met de wet op privacy.

Zelfs een ultra-Republikeinse staat als Mississippi, waar veel Trump-supporters wonen, was niet gediend van het verzoek en liet in een reactie weten dat de commissie "wat ons betreft in de Golf van Mexico kan springen. Mississippi is daar een prima springplank voor".

Heritage Election Fraud Cases

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl