Justin Bieber
NOS NieuwsAangepast

Justin Bieber mag niet optreden in China

De Canadese popzanger Justin Bieber mag China niet in, althans niet om er op te treden. Het Staatsbureau voor Cultuur heeft hem op de zwarte lijst gezet vanwege "slecht gedrag", meldt de BBC. Vier jaar geleden kreeg hij nog wel toestemming voor een serie concerten.

Op een vraag van een fan van het tieneridool op de website van de regering kwam het antwoord dat Bieber weliswaar een getalenteerde jonge artiest is, "maar ook controversieel. We hopen dat hij zich volwassener gaat gedragen in woord en gedrag".

De fan had gehoopt dat Bieber dit jaar naar China kon komen. In september begint hij aan een tour die hem naar Azië brengt. Er staan optredens gepland in Japan, Hongkong, de Filipijnen, Singapore en Indonesië.

Een specifieke misstap van Bieber wordt niet genoemd, er wordt alleen gehint naar een reeks incidenten.

Oorlogsmisdadigers

Wat in China in elk geval kwaad bloed zette, was dat Bieber in 2014 een foto van zichzelf postte bij de Yasukuni-schrijn in Tokio, die is gewijd aan militairen die sneuvelden in dienst van de keizer van Japan, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is sterk omstreden omdat er ook veroordeelde oorlogsmisdadigers worden geëerd.

Na kwade reacties uit China trok Bieber de foto schielijk in en bood hij excuses aan, maar de woede zit in Peking kennelijk zo diep, dat hij zelfs met het zingen van zijn hit Sorry niet onder de boycot uitkomt.

Anne Frank

Bieber, die dit jaar op Pinkpop stond, had in Nederland ook een akkefietje. In 2013 bezocht hij het Anne Frank Huis in Amsterdam. Na afloop schreef hij in het gastenboek dat hij hoopte dat Anne Frank ook een fan (Belieber) zou zijn geweest. Velen noemden dat respectloos en arrogant.

De Canadees staat op de zwarte lijst overigens niet naast de minsten. De bands Oasis en Maroon 5 staan er ook op, al is dat niet vanwege slecht gedrag, maar vanwege politieke uitlatingen. En boven aan de lijst staat natuurlijk de dalai lama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl