NOS Nieuws

Haven Rotterdam loopt uit op concurrent Antwerpen

De haven van Rotterdam heeft in de eerste zes maanden van dit jaar meer overgeslagen dan in de eerste helft van 2016. Vooral de overslag van de containers maakte een grote groei door: 9,3 procent.

De groei van het containervervoer komt doordat de terminals op de Tweede Maasvlakte steeds beter draaien. De Tweede Maasvlakte werd in 2012 in bedrijf genomen.

De haven van Rotterdam loopt met die groei uit op concurrent Antwerpen: de containeroverslag daar groeide met ongeveer 2 procent.

De flinke groei in Rotterdam gaat niet gepaard met een forse toename van de winst: die viel maar 0,3 procent hoger uit. Dat kwam door een daling van de gemiddelde prijs van het zeehavengeld - het geld dat schepen moeten betalen als ze gebruik maken van de haven.

Cyberaanval

Havendirecteur Allard Castelein zegt dat de recente cyberaanvallen het Rotterdamse havenbedrijf zorgen baren. Eind juni werd de haven van Rotterdam getroffen door een ransomware-aanval. Twee terminals lagen daardoor dagenlang stil.

"De waarschuwing is voor ons heel duidelijk en we zullen hard moeten werken om dit in de toekomst te voorkomen." De topman zegt 'de oplossing' nog niet te hebben gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl