NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 20 juli: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Zon en wolken wisselen elkaar vandaag af. Vooral in de oostelijke provincies trekken vandaag enkele buien voorbij, mogelijk met onweer. Met 22 tot 25 graden wordt het minder warm dan gisteren.

Wat heb je gemist?

Bouwbedrijven kampen met een tekort aan heipalen. Daardoor duurt het soms maanden voordat ze kunnen beginnen met de bouw van nieuwe huizen en kantoren. Tijdens de economische crisis gingen veel fabrikanten van heipalen failliet of ze gingen minder produceren. Nu er weer volop gebouwd wordt, neemt de vraag snel toe. Maar fabrikanten zeggen dat ze niet ineens veel meer kunnen maken.

President Trump zou Jeff Sessions nooit hebben benoemd tot minister van Justitie, als hij wist dat de Republikein zich zou terugtrekken uit het FBI-onderzoek naar Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen. In een interview met The New York Times vraagt Trump zich af hoe je een baan kunt aannemen en dan jezelf kunt terugtrekken. Sessions trok in maart zijn handen af van het onderzoek, toen bekend werd dat hij in de campagne de Russische ambassadeur had ontmoet.

De hoofdpoort van vernietigingskamp Auschwitz

Een Israëlische studente heeft voor haar afstudeerproject spullen gestolen uit vernietigingskamp Auschwitz. Ze nam origineel bestek, een beker en een pot aarde mee, zodat ze dat kon uitstallen tijdens een tentoonstelling over de holocaust op haar school. Auschwitz noemt de diefstal respectloos en heeft een klacht ingediend tegen de vrouw. Ze heeft geen spijt van haar actie.

Veiligheidstroepen in Kameroen hebben honderden mensen gemarteld die ervan worden verdacht dat zij terreurgroep Boko Haram steunen. Dat staat in een rapport van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie sprak met tientallen getuigen en bekeek satellietbeelden, foto's en video's. Daaruit blijkt volgens Amnesty dat Kameroen mensen zonder proces vasthoudt en martelt op geheime locaties.

Verder vandaag...

De lichaamsresten van Salvador Dali worden vandaag opgegraven voor een vaderschapstest. Daar werd een aantal weken geleden al toestemming voor gegeven door de Spaanse rechtbank. Uit DNA-materiaal moet blijken of de 61-jarige Pilar Abel een dochter is van de wereldberoemde kunstenaar. Ze zegt dat haar moeder een geheime relatie had met Dali. Als Abel inderdaad zijn dochter is, dan heeft ze recht op een deel van de erfenis. De kunstenaar overleed 28 jaar geleden.

Wandelaars op de eerste wandeldag van de Nijmeegse Vierdaagse

Een kleine 40.000 deelnemers zijn start gegaan op de derde dag van de Vierdaagse van Nijmegen. Het is de dag van Groesbeek met een heuvelachtige route. Het toppunt van de route is de Zevenheuvelenweg, die loopt over vier heuvels.

In Rotterdam speelt Nederlands vrouwenelftal vanavond tegen Denemarken. Oranje kan een reuzenstap zetten naar de volgende ronde als ook de tweede groepswedstrijd wordt gewonnen. In het eerste duel werden de Noren met 1-0 verslagen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl