NOS Nieuws

Foodwatch: info op Amerikaans importvoedsel klopt niet

De informatie op de verpakkingen van geïmporteerd voedsel uit Amerika voldoet niet aan de Europese regels. Dat concludeert actiegroep Foodwatch na een onderzoek.

Foodwach kocht 86 Amerikaanse importproducten bij winkels als Albert Heijn, Jumbo en Jamin. Geen enkel product voldeed volledig aan de wet voor wat betreft het vermelden van voedingswaarden, ingrediënten, allergenen en houdbaarheidsdatum.

Gebleekte bloem

In vier producten (Betty Crocker Carrot Cake Mix, Betty Crocker Fudge, Pop Tarts S'mores en MagicAroni & Cheese) werden in de EU verboden ingrediënten aangetroffen. Het gaat om chemisch gebleekte bloem en meel. De producten lagen bij Jumbo, Spar, Hoogvliet en Jamin in de schappen. De ketens zijn door Foodwatch op de hoogte gebracht dat dit voedsel niet verkocht mag worden in Nederland.

Ingrediëntenlijst onjuist

Bij ruim de helft van de producten voldeed de lijst van ingrediënten niet aan de regels. Zo hadden producten geen sticker met een ingrediëntenlijst in het Nederlands. Of stonden er op de Amerikaanse lijst ingrediënten die niet op de Nederlandse sticker stonden.

Zo stonden er bij 'Pringles Memphis BBQ' maar liefst 25 ingrediënten meer op de Amerikaanse lijst dan op de Nederlandse. En bij 'M&M Cookies' waren dat er 15 meer, terwijl er op de Nederlandse lijst 4 ingrediënten stonden die weer niet op de Amerikaanse vermeld waren.

Allergenen niet benadrukt

Ingrediënten waar mensen allergisch voor kunnen zijn, moeten in de lijst extra nadruk krijgen, bijvoorbeeld door een extra dik lettertype. Het gaat dan bijvoorbeeld om pinda's, soja, ei en lactose. Maar in ruim een kwart van de gevallen kregen allergene ingrediënten geen extra nadruk. Ook ontbraken allergenen soms op de Nederlandse ingrediëntenlijst.

Voedingswaarde

Volgens de EU-regels moet ook de voedingswaarde van een product vermeld worden; dus hoeveel gram, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suiker, eiwitten en zout er per 100 gram in zit.

Bijna 80 procent van de producten voldeed niet aan deze regel. Bij de meeste was er helemaal geen voedingswaardevermelding en bij een klein deel alleen in het Engels, terwijl het ook in het Nederlands moet.

Houdbaarheidsdatum

Bij ruim 70 procent was de houdbaarheidsdatum niet in orde. Bij een deel daarvan stond er bijvoorbeeld alleen 'Best Before: 12/11/2018'. Dat is verwarrend want volgens de Europese schrijfwijze betekent dat 12 november, terwijl in de VS op 11 december wordt geduid.

Volgens de wet moet de houdbaarheid in het Nederlands vermeld worden en moet ook voluit 'ten minste houdbaar tot' worden geschreven. Afkorten tot 'THT' mag niet en ook dit gebeurde vaak.

'Schrikbarend'

"We hadden al het vermoeden dat er veel misgaat bij het toezicht op dit soort Amerikaanse importproducten", zegt Foodwatch. "Maar dat niet één product uit een steekproef van ruim tachtig producten volledig aan de Europese wet- en regelgeving zou voldoen, is echt schrikbarend."

De actiegroep eist dat importeurs, supermarkten en toezichthouder NVWA actie gaan ondernemen tegen de foute verpakkingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl