Het hoofdkantoor van Nationale-Nederlanden in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Claimstichting verliest woekerpoliszaak tegen Nationale-Nederlanden

Verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) heeft woekerpolisklanten in het algemeen voldoende informatie gegeven over de kosten en premies. Dat oordeelt de rechtbank in Rotterdam in een zaak die claimstichting Woekerpolis.nl had aangespannen.

Woekerpolis.nl had gehoopt dat de rechter zou oordelen dat Nationale-Nederlanden onzorgvuldig gehandeld heeft. Op basis van zo'n uitspraak wilden ze een hogere compensatie eisen dan tot nu toe is overeengekomen.

Maar de rechter zegt dat Nationale-Nederlanden volgens de destijds geldende regels voldoende heeft gewaarschuwd voor de beleggingsrisico's. Ook was er volgens de rechtbank in principe voldoende basis in de contracten voor het in rekening brengen van diverse soorten kosten.

Volgens de rechter kunnen in individuele gevallen klanten mogelijk toch niet voldoende geïnformeerd zijn, maar daar ging deze rechtszaak niet over.

'Onbegrijpelijk'

Woekerpolis.nl zegt zeer verbaasd te zijn en noemt de beslissing onbegrijpelijk. "Dit vonnis staat haaks op uitspraken die de afgelopen maanden zijn gedaan door het gerechtshof Den Bosch, de rechtbank Den Haag en het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening", zegt voorzitter Ab Flipse. De claimstichting gaat in hoger beroep.

Veel slachtoffers

De groep gedupeerden van woekerpolissen in Nederland is enorm. Tussen 1992 en 2008 zijn er zo'n 6 miljoen polissen afgesloten bij verschillende aanbieders. Het aantal gedupeerden ligt lager, omdat iemand meerdere polissen kan hebben.

In het geval van Nationale-Nederlanden hebben zo'n half miljoen klanten samen een miljoen polissen afgesloten. Nog maar iets meer dan een kwart daarvan is op dit moment nog actief, de rest is al stopgezet.

Kostenpost

Woekerpolis.nl schat de geleden schade per polis (inclusief rente) op ongeveer 5000 euro. Bij elkaar zou dat dus neerkomen op een kostenpost van 2,5 miljard euro voor het bedrijf.

Maar NN zegt dat zo'n schatting niet te geven is, omdat elke polis met elke klant weer anders is. De mogelijk geleden schade dus ook.

In 2008 zette de verzekeraar al 365 miljoen euro apart voor het afwikkelen van de woekerpolis-affaire. Een deel daarvan is al opgebruikt voor compensaties aan gedupeerden. Met hoeveel klanten de verzekeraar eerder al geschikt heeft, en voor welke bedragen, is niet duidelijk.

Er lopen op dit moment nog andere woekerpoliszaken tegen NN. In maart dienden de Consumentenbond en stichting Wakkerpolis nog een miljardenclaim in.

De verzekeraar heeft al eerder onder dwang een schadevergoeding moeten betalen. Eind juni deed de Commissie van Beroep van klachteninstituut Kifid nog een uitspraak in een individuele zaak door een gedupeerde klant van NN. Het Kifid oordeelde dat de verzekeraar de klant onvoldoende geïnformeerd had over de kosten van de polis.

En nu?

Woekerpolis.nl gaat dus in hoger beroep, maar de partijen kunnen ook nog met elkaar gaan onderhandelen over passende vergoedingen.

Mochten ze er samen uitkomen, dan kunnen gedupeerden die zich hebben aangesloten bij de claimorganisatie aanspraak maken op de bedongen vergoeding. In totaal hebben ruim 100.000 mensen zich aangesloten bij Woekerpolis.nl, een deel daarvan had de polis bij NN waar het vandaag om gaat. Wie er alleen voor staat, zal zelf naar de rechter moeten stappen.

Ook is het mogelijk dat NN zelf met een plan komt voor een vergoeding voor alle gedupeerden. Daarmee zou de verzekeraar in een klap van de zaak af zijn. Toch is dat niet waarschijnlijk. Het bedrijf zelf heeft al laten weten liever een-op-een met klanten over een vergoeding te praten.

Andere rechtszaken

Ook andere verzekeraars trokken al hun portemonnee in de woekerpolisaffaire. Verzekeraar Allianz sloot eind vorige maand zelf al een akkoord met drie claimstichtingen over een schadevergoeding. In mei moest concurrent ASR met de billen bloot toen de rechter een klant gelijk gaf en bepaalde dat die al de geleden schade terug moest krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl