Instuderen van het zeeroverslied
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Eeuwenoud zeeroverslied uit Dokkum teruggevonden in Engeland

Een Dokkumer zeeroverslied uit 1630 is teruggevonden in de British Library in Londen. Het gaat over de arrestatie van zeerovers uit Duinkerken in de Tachtigjarige Oorlog.

Maritiem historicus Nykle Dijkstra vond het lied via de liederenbank van het Meertens Instituut. De zoektocht voerde naar de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk. Tussen de ruim 150 miljoen documenten in die bibliotheek was de originele tekst van het lied te vinden, schrijft Omrop Fryslân.

In het lied wordt verhaald over kapers die rovend over de Waddenzee trokken. Na een list werden ze gearresteerd door twee Dokkumer kapiteins. Vijf van de kapers zijn later in Dokkum opgehangen.

Duinkerker kapers waren een fenomeen in de zeventiende eeuw. De schippers hadden een zogenoemde kaperbrief, die hun het recht gaf om vijandelijke schepen aan te vallen en leeg te roven. Die brieven werden namens de Spaanse koning afgegeven.

Heropvoering

Het lied wordt ingestudeerd door shantykoor De Admiraliteitssjongers uit Dokkum. Het koor zal het lied zingen tijdens de Admiraliteitsdagen op 9 september.

Er is wel een nieuwe versie gemaakt. De oorspronkelijke tekst blijft zo veel mogelijk intact, maar de melodie is wat vlotter gemaakt. In de zeventiende eeuw werd het nog gezongen op de melodie van een psalm.

Het volledige verhaal over de zeerovers wordt gepubliceerd in 'De Sneuper', het tijdschrift van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland.

Advertentie via Ster.nl