Rutte voor aanvang van het formatieoverleg in het Johan de Witthuis
NOS NieuwsAangepast

Vakantiepauze formatie, 'huis in de steigers, maar nog niet aan aflakken toe'

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn na 126 dagen onderhandelen toe aan vakantie, bleek vandaag eens temeer. Ze waren vandaag nog een laatste dag bijeen in het Johan de Witthuis in Den Haag. Nu zijn ze bijna drie weken vrij "om even iets heel anders te gaan doen".

VVD-leider Rutte zei na afloop dat de hoop "weer een klein beetje is toegenomen".

Ook CDA-leider Buma gaat met vertrouwen op vakantie, maar dat betekent niet dat alles al in kannen en kruiken is. Op de vraag hoe het nu inhoudelijk gaat zei Buma. "We zijn een huis aan het bouwen en het staat in de steigers. Maar we zijn bepaald nog niet aan het aflakken toe".

Buma benadrukte nog eens dat ze met vier heel verschillende partijen om de tafel zitten. "Maar er wordt zorgvuldig inhoudelijk onderhandeld. We kunnen dan ook met gerust hart even stoppen."

"We zijn weer een stap verder. Centimeters en meters; we maken ze allemaal", zei D66-leider Pechtold eerder vanmorgen al. Hij benadrukte dat het nog steeds zware gesprekken zijn. "Maar het leuke van deze coalitie is dat het nooit dezelfde verhoudingen zijn. Het is nooit twee tegen twee, of drie tegen een, het wisselt."

ChristenUnie-leider Segers denkt dat het mooie weer misschien helpt bij de onderhandelingen, maar dat het goed is dat er nu vakantie komt. "Tijdens de vakantie kunnen we ons hoofd leegmaken, maar vandaag gaan we nog hard werken", zei hij. "Er ligt nog heel veel op tafel en ik kan een ding zeggen: het is nog niet af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl