De uitgebrande flat in Alphen aan den Rijn
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Man die flatbrand veroorzaakte met rookbom niet terug de cel in

Een flatbewoner uit Alphen aan den Rijn die in december brand veroorzaakte door te experimenteren met een rookbom hoeft niet opnieuw de gevangenis in. De man werd vandaag veroordeeld tot zeventien maanden cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Doordat hij al lange tijd in voorarrest zat, hoeft hij niet terug de cel in, meldt Omroep West.

Wel moet de man een taakstraf van 240 uur uitvoeren en een schadevergoeding van ruim 1300 euro betalen. Ook moet hij zich laten behandelen.

Rookbom

Alphenaar Youri P. was op 18 december bezig met een rookbom voor Oudjaarsdag. Bij het verwarmen van de stoffen sloeg de vlam in de pan. Daarna was er geen houden meer aan. De man raakte zelf gewond aan zijn gezicht en vluchtte. Drie verdiepingen van de flat werden uit voorzorg ontruimd, tien appartementen liepen brandschade op.

Tijdens een eerdere zitting las de rechter een brief voor van de bovenbuurman. Deze dove hartpatiënt was door alle consternatie heen geslapen en werd tot zijn schrik gewekt door een brandweerman die in zijn slaapkamer stond. De gordijnen en een bank waren toen al zwartgeblakerd.

P. heeft meerdere keren gezegd spijt te hebben. Ook schreef hij alle bewoners van de flat een brief waarin hij zijn excuses aanbood.

Nachtmerrie

De rechtbank rekent het de man aan dat hij niet heeft nagedacht over de gevolgen van zijn handelen. "Een brand in een flatgebouw is de nachtmerrie van iedere flatbewoner", stelt de rechtbank, die ook benadrukt dat het veel erger had kunnen aflopen.

De man hield zich ook bezig met de verkoop en het gebruik van drugs. In de gevangenis is hij echter gestopt met drugsgebruik en hij heeft aangegeven zijn leven te willen beteren. Door hem een grotendeels voorwaardelijke straf te geven, hoopt de rechtbank dat de man op het rechte pad blijft.

Advertentie via Ster.nl