Voorzitter Ángel María Villar van de Spaanse voetbalbond RFEF
NOS NieuwsAangepast

Voorzitter Spaanse voetbalbond opgepakt na invallen

De voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Ángel María Villar, is vanochtend opgepakt. Dat gebeurde tijdens invallen op het hoofdkantoor van de bond in Madrid. Ook de zoon van de preses, Gorka Villar, en drie andere directieleden zijn gearresteerd. Ze worden verdacht van fraude, corruptie en het verduisteren van geld.

De politieactie maakt deel uit van een groter onderzoek naar de financiën binnen de voetbalbond. Dat loopt al vanaf begin vorig jaar. Daarbij wordt gekeken of Villar geld uit de kas van de bond heeft gehaald om mensen om te kopen, zodat hij herkozen werd als voorzitter. Ook de rol van Gorka Villar daarbij wordt onderzocht.

Lucratieve contracten en mooie doelen

Justitie wil weten wat de rol van zoon Gorka was bij een aantal vriendschappelijke wedstrijden die de bond organiseerde. De contracten die daarvoor gesloten werden leverden veel geld op, schrijft de Spaanse krant El País. Opbrengsten uit beeldrechten vloeiden vermoedelijk rechtstreeks naar Gorka Villar, die een eigen sportbemiddelingsbureau leidt.

De politie heeft maandenlang telefoonverkeer tussen vader en zoon afgeluisterd en concludeert dat Gorka Villar in de praktijk "vrijwel de gehele voetbalbond in handen heeft".

De Spaanse Guardia Civil houdt tijdens de inval de wacht bij het hoofdkantoor van de RFEF

Ook heeft de politie bewijs dat er geld uit de kas van de bond is gehaald om 'mooie doelen' te financieren. Er werd 1,2 miljoen euro uitgetrokken om educatieve projecten te steunen in Afrika en Midden-Amerika. Ook zou er een sportschool gebouwd worden in Haïti. In beide gevallen is het geld nooit aangekomen.

De Spaanse minister voor Onderwijs, Cultuur en Sport reageerde na de invallen op de Spaanse televisie: "In Spanje is de wet voor iedereen hetzelfde en niemand staat erboven."

Gebrekkige medewerking

Ángel María Villar is sinds 1988 voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Twee maanden geleden is hij herkozen. De Spanjaard is ook vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA.

In die hoedanigheid kreeg Villar in 2015 van de ethische commissie van de FIFA een boete en een officiële waarschuwing. Hij werd gestraft voor zijn gebrekkige medewerking aan het onderzoek naar corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Hij moest destijds een boete van 23.000 euro betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl