Nederlandse caravan op de Route du Soleil
NOS NieuwsAangepast

Vakantie: drukte bij de ANWB en oppassen voor snelwegbandieten

De vakantie is begonnen en Nederlanders gaan weer massaal op weg naar hun vakantieadres in binnen- en buitenland. En dan gaat er wel eens wat mis, zo merkt de ANWB ook dit jaar weer. In de eerste twee weken van juli kwamen er al tienduizenden telefoontjes binnen van mensen die in de problemen waren geraakt.

In de week van 3 t/m 9 juli belden ruim 58.500 mensen de alarmcentrale en andere hulplijnen van de ANWB. Een week later was dat al opgelopen tot 61.800. Die cijfers zijn iets hoger dan vorig jaar, maar dat betekent volgens de ANWB niet dat er dit jaar gemiddeld genomen meer mensen in de problemen raken tijdens hun vakantie.

"Dit jaar heeft de regio Midden-Nederland als eerste vakantie gekregen", zegt woordvoerder Markus van Tol. Die regio is het grootst, dus daar wonen de meeste mensen en die hebben dus met zijn allen meer pech dan bijvoorbeeld de dunner bevolkte regio Noord die vorig jaar als eerste vakantie kreeg."

Franse agenten zullen je nooit vragen om op de vluchtstrook te stoppen voor een routinecontrole.

Politiechef Alain Archaimbault

Langs de Route du Soleil is het volgens de Franse politie oppassen voor nepagenten die 's nachts toeristen overvallen. In de Franse krant Le Figaro vertelt politiechef Alain Archaimbault dat deze nepagenten steeds op dezelfde manier opereren.

"De bandieten rijden in auto's zonder politielogo. Als ze een prooi zien, liefst een buitenlandse auto, plakken ze een zwaailicht op het dak van hun auto en zetten de achtervolging in."

Volgens de politiechef verblinden ze de bestuurder van de auto die ze tot staan hebben gebracht met een grote zaklamp en zeggen dat ze op zoek zijn naar drugs. "Dan doorzoeken ze de bagage en zodra ze waardevolle spullen vinden, zoals portemonnees en telefoons, pakken ze die en gaan er vandoor."

Vluchtstrook

Volgens Archaimbault kun je het beste doorrijden als een auto zonder politie-embleem je wil aanhouden. "Franse politie-agenten zullen je nooit vragen om op de vluchtstrook te stoppen voor een routinecontrole. Dat is veel te gevaarlijk", zegt hij.

Sinds midden juni zouden er vier van deze overvallen zijn gemeld. Of daar Nederlandse slachtoffers bij zijn is niet bekend. Bij de ANWB zijn daarover in ieder geval geen meldingen binnengekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl