Een elftalfoto van de oranjevrouwen tijdens een oefenduel ter voorbereiding op EK
NOS NieuwsAangepast

KNVB en gemeenten hopen op 'EK-effect' bij amateurclubs

De KNVB, gemeenten en amateurvoetbalclubs hopen dat het EK vrouwenvoetbal voor veel nieuwe leden gaat zorgen. Met dat doel is het evenement drie jaar geleden door de voetbalbond naar Nederland gehaald. Maar dan moet Oranje het wel zo goed doen dat er een 'EK-sfeertje' ontstaat.

In de zeven speelsteden is er de afgelopen maanden alles aan gedaan om de Oranjekoorts op te wekken. Speelsters van het Nederlands elftal hebben clinics gegeven bij scholen, er waren vriendinnendagen bij voetbalclubs en er is een vader-dochtertoernooi tijdens het EK.

De provincie Utrecht is het duidelijkst over de doelstelling: het aantal vrouwelijke leden moet volgend seizoen omhoog van 1900 naar 2200, een toename van bijna 16 procent. In Enschede hopen ze ook op meer voetbalsters in de stad en de regio, maar ze verwachten dat die effecten niet meteen te meten zijn. De stad trekt er 65.000 euro voor uit, uit een potje voor evenementenpromotie.

Trainingslocaties

Amateurvoetbalverenigingen spelen ook een belangrijke rol tijdens de organisatie van het EK: de vijftien buitenlandse ploegen gebruiken sportparken als trainingslocatie. Dat is vooral een praktische keuze geweest, erkent toernooidirecteur Bert van Oostveen: "Eerste- en eredivisionisten zijn al aan het trainen voor het nieuwe seizoen. Veel van die locaties waren niet beschikbaar. Maar we vinden het ook belangrijk om voor de amateurclubs te kiezen omdat we verwachten dat veel verenigingen met hun leden naar de EK-wedstrijden gaan kijken".

Internationale vrouwelijke voetballers trainen bij Nederlandse amateurclubs

Eén eredivisieploeg moest wel wijken: het stadion van FC Utrecht, de Galgenwaard, is tot 25 juli in gebruik als speelstadion. Omdat Utrecht meedoet aan de voorrondes van de Europa League, wijkt de ploeg daarvoor volgende week uit naar het stadion van RKC Waalwijk.

Noorwegen

Het Noorse team, de eerste tegenstander van het Nederlands elftal, is ondergebracht bij amateurvereniging WWNA in Apeldoorn. Vrijwilligers hebben er aparte hekken neergezet voor besloten trainingen, er zijn twee dug-outs geplaatst en er is een perscentrum ingericht in het clubhuis.

Coördinator Marianne Alofs: "We willen dat ze zich hier thuis voelen, daarom hebben we ook een welkomstspandoek in het Noors laten maken".

Het Noorse spandoek bij WWNA in Apeldoorn

Er loopt bij de club ook een vrijwilliger rond die Noors spreekt, om de communicatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Doelstelling

Het vrouwenvoetbal heeft zich de afgelopen jaren stormachtig ontwikkeld: van ruim 80.000 leden in 2005 tot ruim 153.000 vrouwelijke KNVB-leden vorig jaar. In 2020 moeten het er, mede door het EK, zo'n 183.000 zijn.

Of het toernooi voor veel nieuwe inschrijvingen zal zorgen, zal vooral afhangen van de resultaten van het Nederlands elftal en de media-aandacht.

Toernooidirecteur Bert van Oostveen verwijst in dat verband graag naar het EK van 2009, toen de halve finale van de Oranjevrouwen live werd uitgezonden: "Er keken toen 1,6 miljoen mensen. Nederlanders zijn nu eenmaal successupporters".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl