Gevangenisbewaarder bij de San Quentin State Prison
NOS NieuwsAangepast

​Nederlander 33 jaar in cel in VS, 'ondersteuning Nederland faalt'

Nederland heeft steken laten vallen in de zaak van de Surinaamse Nederlander Jaitsen Jainandun Singh. Dat stelt de Volkskrant die stukken over de zaak in handen heeft gekregen na een WOB-verzoek.

De man werd in 1986 in de VS veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en dochter twee jaar eerder. Maar hij heeft de moorden vrijwel zeker niet gepleegd, zegt de krant en de bewijzen stapelen zich op.

Jaitsen Singh

Zo hebben de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring ondertekend, waarin staat dat de Nederlander niets met de moorden te maken had. De getuigenverklaring waarop het vonnis rust, is door een corrupte aanklager gekocht en een ontlastende getuigenis van de destijds 14-jarige zoon van Jainandun Singh, Serundar, heeft nooit een rol in het proces gespeeld, schrijft de krant.

Vertrouwensadvocaat

Dat de rechtsgang rond de veroordeling van Jainandun Singh te wensen overliet, was bekend bij Nederland. Uit de stukken blijkt dat Nederland eind jaren 90 een onderzoek naar de rechtszaak liet doen door een zogeheten 'vertrouwensadvocaat'.

Dat onderzoek leidde tot niets. In een korte brief ruim acht maanden later stelde de vertrouwensadvocaat dat de aanklager in de zaak en de advocaat van Jainandun Singh niet op zijn telefoontjes hadden gereageerd. Daarop werd door Nederland geen actie meer ondernomen.

Uit de stukken blijkt ook dat Jainandun Singh 12 jaar geen consulair bezoek heeft gekregen en dat ambtenaren van justitie in 2015 weigerden om mee te werken aan overplaatsing naar Nederland.

Gebruikelijke bijstand

In een brief aan de Amerikanen noemde een hoge Nederlandse ambtenaar als reden dat Jainandun Singh in de jaren 80 langer dan vijf jaar in Amerika woonde en hij in 2015 naar Nederlandse maatstaven te weinig strafrestant had. Dat betekende dat hij hier meteen vrij zou komen. Op dat moment zat Jainandun Singh al dertig jaar vast en had hij nog 26 jaar voor de boeg.

Op Kamervragen over de kwestie op 2 oktober 2015 antwoordde toenmalig minister Van der Steur dat de Amerikanen nooit hebben verzocht om het overnemen van Jainandun Singh en zijn straf. Van der Steur meldde toen niet dat Nederland al eerder had geweigerd om mee te werken aan de overplaatsing, zegt de Volkskrant.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nu dat het Jainandun Singh "met de gebruikelijke bijstand" bijstaat. "Wij mogen ons volgens internationale afspraken niet mengen in de rechtsgang in een ander land."

Corrupt

Sinds 2011 bemoeit advocaat Rachel Imamkhan zich met de zaak. Zij is degene die de onschuldig veroordeelde Romano van der Dussen uit een Spaanse cel kreeg en verzamelt nu ontlastend materiaal voor een heropening van de zaak van Jainandun Singh.

Imamkhan begint een crowdfunding-actie om de nieuwe proceskosten voor Jainandun Singh te betalen. In het verleden is de zaak ook al eens opnieuw voorgekomen, omdat de aanklager corrupt bleek te zijn. Die had een getuige betaald voor een valse verklaring. De zaak werd toen overgedaan met een kantoorgenoot van de corrupte aanklager. Het kwam opnieuw tot een veroordeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl