Animatie van het reuzenrad op Staten Island
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders van bouw grootste reuzenrad ter wereld gehaald

De Nederlandse joint venture Mammoet-Starneth is van de bouw van het grootste reuzenrad ter wereld gehaald. De joint venture zou een aantal deadlines niet hebben gehaald en is nu verwikkeld in een juridische strijd.

Mammoet-Starneth is een samenwerking van hijsbedrijf Mammoet uit Hoogvliet en ingenieursbureau Starneth uit Enschede. Ze bouwden sinds vorig jaar aan het reuzenrad op Staten Island. Dat zou 192 meter hoog moeten worden en per rit (van 38 minuten) plaats bieden aan 1440 passagiers in 36 capsules. De bouw van het grootste reuzenrad ter wereld zou ruim een half miljard euro gaan kosten.

Maar nu meldt de lokale website Staten Island Advance dat de twee Nederlandse bedrijven van de opdracht zijn gehaald. "Ze hebben deadlines voor de vormgeving en bouw van het project niet gehaald," zegt woordvoerster Christyne Nicholas van New York Wheel. Volgens haar liep de bouw als gevolg daarvan grote vertraging op.

Claim van twintig miljoen

Vanwege de vertraging eiste New York Wheel via de rechtbank 20 miljoen dollar van Mammoet-Starneth. Dat gebeurde vorige maand al, blijkt uit het artikel in Staten Island Advance. Maar de joint venture heeft tot nu toe geweigerd om te betalen omdat de Nederlanders zich niet verantwoordelijk voelen voor de vertragingen. De claim van twintig miljoen is niet ingetrokken.

RTV Oost meldt dat het reuzenrad volgend jaar april zou worden geopend. Als gevolg van het conflict ligt de bouw nu stil. Woordvoerster Nicholas wil de bouw zo snel mogelijk met een andere aannemer hervatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl