De handen gaan de lucht in bij Roger Federer na het halen van de finale
NOS SportAangepast

Federer zonder setverlies naar elfde finale op Wimbledon

Roger Federer gaat zondag strijden om zijn achtste titel op Wimbledon. In de halve finale versloeg de 35-jarige Zwitser vrijdagavond in een kleine tweeënhalf uur Tomás Berdych met 7-6 (4), 7-6 (4), 6-4.

Na de uitschakeling van Novak Djokovic, Andy Murray en Rafael Nadal was Federer ineens de absolute favoriet op het gras in Londen. Desondanks speelde hij af en toe moeizaam tegen Berdych, die hem in 2010 nog uit de halve finale hield.

Tiebreak

In de eerste set kwam Federer een break voor, maar toen hij daarna serveerde met nieuwe ballen, leverde hij de voorsprong direct weer in. In de tiebreak toonde de Zwitser zich echter oppermachtig en kon Berdych het niet bijbenen.

Het tweede bedrijf was in feite een kopie van het eerste. Federer speelde wel aardig, was af en toe slordig, maar stond in de tiebreak weer als een huis.

Elfde Wimbledon-finale voor Federer na winst op Berdych

Voor Berdych was het bijna om moedeloos van te worden: steeds als hij dacht door te drukken, sloeg Federer hard terug. Met een break op 3-3 in de derde set nam Federer een voorschot op de winst.

Berdych kreeg de game erna nog wel twee kansen om terug te breken, maar hij wist ze niet te benutten. Federer sloeg zich daarna op 5-4 met een zeer overtuigende servicegame naar de finale.

Federer: grote eer om weer in de finale te staan

Daarin wacht Marin Cilic, die in de andere halve finale de Amerikaan Sam Querrey versloeg. Van de zeven voorgaande duels tussen Cilic en Federer won de Zwitser er zes.

Laatste twee finales verloren

De laatste twee keer dat Federer de finale van Wimbledon haalde, in 2014 en 2015, verloor hij van Novak Djokovic. In 2012 was hij voor het laatst de sterkste op het gras van Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl